У НОВИЙ РІК — БЕЗ СТАРОГО СМІТТЯ?

У НОВИЙ РІК — БЕЗ СТАРОГО СМІТТЯ?

Нарешті зрушилося з місця питання будівництва нового полігону для твердих побутових відходів — два тижні тому розпочалися роботи підготовчого характеру на земельній ділянці, відведеній під нове міське сміттєзвалище. Нагадаємо, що територія, віддана під полігон, знаходиться на північ від Новограда-Волинського, за об’їзною дорогою, на землях Чижівської сільської ради. Той факт, що земля — не міська, став однією з причин, через які свого часу затягувалася реалізація цього проекту. Другий гальмівний чинник — відсутність грошей на таке масштабне будівництво.
І хоча в розпорядженні міської влади достатньої кількості коштів як не було, так і зараз немає, роботи все ж розпочалися. Поки що освоюються 500 тисяч гривень, виділені з міського бюджету розвитку. За ці гроші, розповідає перший заступник міського голови Валентин Костюк, буде здійснена підготовка земельної ділянки (що включить прокладку меж і трас та будівництво насипу під’їзної дороги), а також розпочато роботу щодо облаштування мережі дренажних каналів для пониження рівня грунтових вод із подальшим їх відводом. Цей комплекс робіт планується завершити до кінця жовтня.
Протягом листопада-грудня, згідно з планом, підрядна організація (ВАТ «Шляхи Полісся») має завершити роботу над дренажною системою, здійснити виїмку грунту глибиною 2,5 метри в межах першого чека (територія полігону поділена на умовні ділянки, названі чеками), устелити дно чека спеціальною плівкою. Також у комплекс робіт, що заплановані до виконання в цьому році, входить будівництво майже двохкілометрової дороги до полігону. Якщо це все вдасться реалізувати, новий полігон відповідатиме необхідним вимогам, а відтак можна буде розпочати його експлуатацію.
Проте, на сьогодні все ще не ясно, за які гроші проводитимуться подальші роботи. Валентин Костюк запевняє, що міський голова Микола Боровець будівництво нового полігону тримає під власним контролем. Відтак, мер особисто порушував питання стосовно виділення коштів і перед міністерством екології, і перед головою Житомирської ОДА. Втім, чи будуть від цих листувань і зустрічей якісь дивіденди, — говорити зарано. Адже для завершення першої черги полігону потрібно немало — ще близько 2,5 мільйонів гривень. Затягування з початком фінансування не вигідне ще з одного боку — в умовах, коли вартість будівельних робіт зростає ледь не щодня, кошторис об’єкту теж роздувається як тісто на дріжджах. Приміром, два роки тому будівництво нового полігону для відходів оцінювалося в 9 мільйонів, сьогодні — фахівці називають цифру вже в сімнадцять мільйонів гривень.
І все ж міська влада сповнена оптимізмом — введення в дію нового полігону для відходів обіцяють на кінець поточного року. Призначена навіть орієнтовна дата, свого часу обіцяна Миколою Боровцем на зустрічі з громадою, — 20 грудня.
Одночасно із будівництвом нового полігону тривають роботи щодо рекультивації нині діючого сміттєзвалища. Влада запевняє: щойно новий об’єкт буде готовий до прийому сміття, старий остаточно закриють і розпочнуть більш комплексну рекультивацію, повне поетапне виконання якої розраховано на декілька років.
Разом із тим міська влада розробляє ще одну ідею — запровадження роздільного збору сміття. Тож, населенню потрібно поступово готувати себе до думки, що, можливо, невдовзі доведеться сортувати свої побутові відходи. Такий крок може бути вигідним із кількох сторін — по-перше, на переробці таких відходів як гума, пластик, метал, будівельне сміття можна заробити (за умови будівництва відповідного заводу з переробки сміття), по-друге, вивезення на новий полігон лише органічних решток зробить його більш екологічно безпечним і продовжить термін експлуатації.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА