СИЛА БЕЗСМЕРТНОГО СЛОВА

СИЛА БЕЗСМЕРТНОГО СЛОВА

\"СИЛА
Я не журюся, чи рано, чи пізно загину,
Я не журюся, що світ сей хороший покину,
Я не журюся — нехай там життя моє гасне.
Леся Українка


Слова Лесі Українки стали пророчими, і не даремно вона не журилася, адже пам’ятають її не лише в Україні, а й за її межами. Підтвердженням цього є Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім.Лесі Українки, що вже вшосте проводиться на її Батьківщині — у Новограді-Волинському. Цього року конкурс відбувався 29 липня у Музеї родини Косачів. Дійство зібрало конкурсантів із різних регіонів країни: Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Львів, Одеса, Рівне, Харків. Всього було подано 20 заявок, а прибуло 17 номерів (до прикладу, минулого року було лише 4).
Завданням конкурсантів було максимально талановито та майстерно виконати твори Лесі Українки, що вдалося всім без винятку.
Організатори конкурсу: Олена Завгородня, Ліна Наумець, при сприянні М.І.Мартинюка.
Оцінювали конкурс Народна артистка України, володарка орденів княгині Ольги, ордену Св.Варвари Великомучениці, лауреат міжнародних конкурсів професійних виконавців художнього слова Раїса Недашківська, заслужений артист України, драматург, режисер, актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Лев Сомов, заслужений артист України, професор кафедри театральної режисури Рівненського державного гуманітарного університету, лауреат всеукраїнського конкурсу виконавців художнього слова ім.Лесі Українки Олексій Заворотній. При виборі переможців журі допомагали їх знання та досвід.
Варто зазначити, що у залі панувала приємна атмосфера, добрий настрій, а виконавці проявили винахідливість, майстерність, різноманітність при виконанні творів. У конкурсантів були дружні відносини, навіть не відчувалося краплі конкуренції.
Отже, після довгих роздумів авторитетного журі гран-прі отримали група студентів 4 курсу Львівського університету з експериментально-творчою постановкою «Ра Менеїз». Першу премію отримав виконавець з Києва — Михайло Досенко. Другу премію розділили конкурсанти Акмал Гурезов з Києва, котрий грає у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра, та студент 4 курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого Іван Шимонко, котрий родом із Новограда-Волинського. Третю премію розділили між собою: студент Львівського університету ­театрального факультету, уродженець Новограда-Волинського Володимир Сурай, студентка Житомирського училища культури і мистецтв ім.І.Огієнка Світлана Ющенко, а також учасники з Києва Наталія Бандурак та Іван Ільницький.
Загалом всі залишилися задоволеними від почутого та побаченого. А конкурс вкотре показав, що пам’ять про ніжну, але сильну духом, пройняту «прометеївським вогнем» любові до людей Лесю Українку не загине ніколи. А сама поетеса залишатиметься гордістю, прикладом, а з її творчості всі черпатимуть патріотизм та натхнення.
Людмила ПЕТРУК, студентка 2 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка