ФЕЄРВЕРК ПЕРЕНЕСЕНО НА ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ФЕЄРВЕРК ПЕРЕНЕСЕНО НА ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

\"ФЕЄРВЕРКПротягом двох днів, попри певні обмеження на державному рівні через трагічні події на шахтах Луганщини та Донбасу, в нашому місті проходили культурно-мистецькі заходи в рамках 25-их ювілейних «Лесиних джерел». Програма свята була майже повністю реалізована. Свято розпочалося урочистим зібранням представників влади, громадськості та гостей міста у міському палаці культури ім.Лесі Українки. До пам’ятника всесвітньо відомої поетеси та землячки делегація зборів поклала квіти. Із вітальним словом до присутніх звернулися міський голова Володимир Загривий та головний режисер свята Микола Мартинюк, своє «Слово до Лесі» мовила науковець з Києва, котра впродовж багатьох років займається вивченням життя та творчості великого митця, Лариса Мірошниченко. Після офіційної частини глядачі переглянули виставу «Фараони» за п’єсою О.Коломійця у виконанні акторів місцевого народного театру.

Наступного дня, зранку, в літературно-меморіальному музеї Лесі України відбулася літературна зустріч за участю лауреатів обласної премії Лесі Українки, науковців-лесезнавців, місцевих поетів та письменників. Вже стало доброю традицією під час «Лесиних джерел» вручати премії новим діячам літератури та мистецтва. До майже 40-а лауреатів минулих років долучилися ще четверо митців Житомирщини, котрим премії вручив начальник обласного управління культури Юрій Градовський. Приємно зазначити, що серед номінантів — і наш земляк, відомий у Новограді-Волинському художник Володимир Серафимович Лиманець. У святкових заходах у музеї брав участь онук молодшої сестри Лесі Українки Костянтин Петров зі своїми дітьми. Костянтин Миколайович привіз дітей, щоб вони змогли безпосередньо пройти кімнатами колишньої домівки Косачів, доторкнутися до святинь на батьківщині своєї далекої родички.
Під час урочистого офіційного прийому з нагоди свята міський голова Володимир Загривий привітав гостей, учасників зарубіжних делегацій, презентував історію та сьогодення древнього та вічно молодого Звягеля — Новограда-Волинського. У святкуванні взяли участь білоруська делегація з міста Рогачова на чолі з заступником голови райвиконкому Василем Корольчуком. Офіційну делегацію із Грузії очолював губернатор Зураб Арсошвілі, у її складі — творчий колектив «Чорнобривці» з міста Руставі та голова товариства Лесі Українки в Грузії Таріел Гоголадзе. Із російського міста Курська прибула делегація на чолі з депутатом міської ради Олександром Трубніковим.
Дві делегації представили Польську Республіку: з міста Ломжі на чолі з головою міської ради Мацеєм Борисевічем та Пясечинського повіту на чолі з головою ради повіту Марією Мьодушевською. Українську громаду з Республіки Хорватія представляла наша землячка Лариса Углешич. У святкових заходах також брали участь представники наших славетних боксерів, чемпіонів світу, братів Кличків, брати-боксери Бурсаки Максим та Ігор.
Під час святкового прийому з нагоди 20-річчя з Дня Незалежності України, 25-річчя Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» міський голова вручив найвищі відзнаки міста гостям, які всіляко сприяли економічному, культурному розвитку Новограда. Зокрема, відзнака «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського» була вручена Джефрі Джону Кларку — головному інженер-резиденту фірми «Хайдер» та Яремчуку Ярославу Григоровичу — начальнику відділу експлуатаційного утримання доріг, інженеру дочірнього підприємства «Волинський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «ДАК «Автомобільні дороги України» за тісну співпрацю з міською радою, значний особистий внесок в організацію виконання ремонтно-дорожних робіт у місті.
Ще одну відзнаку — ­«Орден Звягеляь» — було вручено Ларисі Мірошниченко та Шевчику Павлу Роберту. Лариса Петрівна — старший науковий співробітник відділу рукописів Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка Національної академії наук України, кандидат філологічних наук — отримала цю нагороду за вагомий особистий внесок у створенні відділу вшанування пам’яті Лесі Українки літературно-меморіального музею Лесі Українки у місті та свої наукові дослідження про невідомі сторінки життя і творчої діяльності поетеси та її родини. Генеральний директор товариства з обмеженою відповідальністю «Церсаніт-Інвест» Павел Роберт був відзначений високою нагородою міста за тісну співпрацю з міською радою, вагомий особистий внесок у розвиток соціальної сфери міста, благодійницьку діяльність.
Подяки міського голови отримали іноземні гості — голова Рогачевського виконавчого комітету Віктор Банчук (Білорусь), голова товариства Лесі Українки в Грузії Таріел Гоголадзе, Олександр Трубніков — депутат Курських міських зборів, Ганка Галонзька — Президент відділу «Спільноти польської» з міста Ломжі, староста Пясечінського повіту Ян Адам Донбек та голова Пясечінського повіту Марія Мьодушевська, представниця української національної меншини Вуковарсько-Сріємської області Хорватії Лариса Углешич.
З метою налагодження добросусідських відносин у галузях економічного, культурного партнерства міський голова Володимир Загривий підписав із представниками Курська (Росія) та Хашурі (Грузія) Протоколи про наміри співробітництва.
Світлана ЧАЧИНА, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради