ПРЕСА І ВЛАДА. ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДІ

ПРЕСА І ВЛАДА. ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДІ

ВОЛОДИМИР ЗАГРИВИЙ: «МАЮ ДВІ ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ — БРАК ЧАСУ ТА КВАЛІФІКОВАНИХ СПЕЦІАЛІСТІВ»
На прохання журналістів, міська влада провела прес-конференцію, на якій прозвітувала про проведену за даний період роботу і відповіла на запитання представників місцевих ЗМІ. З самого початку міський голова та його заступники коротко повідомили про ті основні питання, які вирішувалися протягом цього часу.

Володимир ЗАГРИВИЙ:
— Ось і минув деякий час, коли можна нарешті підвести перші підсумки. Звісно, більшість з розпочатого знаходиться в процесі напрацювань, але і тепер вже маємо серйозні результати зробленого.
Відразу зазначу, що вже за цей період я багато довідався, реально оцінив стан речей, побачив — хто є хто, хто є справжній патріот нашого міста, а хто — звичайний шкідник. Я ж особисто буду працювати так, як мені довірили люди.
Якщо говорити про зроблене, то спочатку скажу мовою цифр.
Тож, якщо у 2010 році доходна частина міського бюджету складала 143 мільйони 600 тисяч гривень, то цього року — 170 мільйонів 800 тисяч гривень, маємо плюс 19%. Це завдяки голові Верховної Ради, нашому шановному земляку Володимиру Михайловичу Литвину, нашій роботі та співпраці з владою району.
Нам вдалося залучити в місто багато інвестицій — знову ж, завдяки нашим спільним зусиллям та підтримці Володимира Михайловича.
Щоб не забирати багато часу, буду говорити лише про мільйони. Тож за період з 1 січ­ня 2011 року у місто надійшли 89,9 мільйонів гривень.
24 мільйони уже надійшли і освоєні на в’їзні і внутрішні дороги.
Звісно, маємо і суб’єктивні причини різних проблем. Скажімо, для мене, як міського голови, проблема — це відсутність високопрофесійних кадрів, бо ті, часто просто інертні і не достатньо досвідчені. А також те, що потрібно освоїти багато коштів до кінця року — заплановано великий об’єм робіт. Нині навіть ремонтується понад 100 великих і малих об’єктів.
Ми будемо робити все можливе для того, щоб наше місто мало сучасний вигляд. Скажімо, підшукуємо нормального господаря, щоб облаштувати на берегах Случі туристичні маршрути.
У державі край потрібна адміністративна реформа. До речі, з цим питанням я звернувся до Володимира Михайловича Литвина щодо участі Новограда-Волинського в пілотному проекті об’єднання міста і району в одну адміністративну структуру. До речі, я особисто не претендую на посаду очільника.
Щодо ремонтів, які нині проводяться в приміщенні міськвиконкому, — в ході різних передвиборних зустрічей я побачив, що наше приміщення має дуже непривабливий вигляд, відвідувачі жалілися, що в коридорах влади можна ноги поламати. Тож довелося все це привести до ладу.
Секретар міської ради Василь Михальчук розповів про те, як працюють депутати міської ради.
Сергій Колотов, заступник міського голови, повідомив, що на даний час у нашому місті працює 13 промислових підприємств, що середня заробітна плата складає 1935 гривень, а це вже більше середньообласної, що становить 1869 гривень. Хоча минулими роками середня заробітна плата в нашому місті була меншою.
Ведеться серйозна робота з переходу на альтернативні джерела енергоресурсів. Так, ведеться робота стосовно переводу одного із садочків на сонячні батареї.
Перший заступник міського голови Микола Усенко повідомив, що за такий короткий час звісно не можна реалізувати все те, що було заплановано. На даний час основна увага надається питанням реконструкції Водоканалу та роботі «Теплокомуненерго».
Щодо реконструкції, то Новоград-Волинський — чи не єдине місто в Україні, яке проводить таку масштабну реконструкцію підприємства з водозабезпечення. З 5 мільйонів вже освоєно півтора мільйона коштів на проведення зазначених робіт.
Влада докладе всіх зусиль для того, щоб принаймні до кінця року тарифи не змінилися і залишилися на цьому ж рівні. Багато робіт проводиться з благоустрою, з ремонту доріг. Якщо торік на ремонт доріг було освоєно 1 мільйон 300 тисяч гривень, то цього року — 26 мільйонів гривень. За ­сприяння нашого земляка В.М.Литви­на та за активної позиції міського голови В.І.Загривого Новоград отримав не лише прекрасну об’їзну дорогу, а й міські дороги європейського зразка.
Заступник міського голови Дмитро Ружицький розповів про те, що завершуються ремонтні роботи будівництва восьмої школи, ведеться реконструкція пологового відділення. Дещо зменшилися об’єми робіт з індивідуального житлового будівництва, на що є ряд об’єктивних причин. Практично немає нині в місті вільних земельних ділянок, і нині 300 чоловік перебуває на черзі на виділення земельної ділянки. Тож доводиться чекати, коли з’являться остаточні домовленості з районом з питання розширення меж міста.
Валентин Костюк, заступник міського голови з гуманітарних питань, розповів, що цього року 100% дітей п’ятирічного віку охоплені дошкільною освітою. Однак щороку в Новограді-Волинському зменшується кількість учнів у школах. Так, за 5 минулих років на 825 учнів у школах міста поменшало, а це — 21 клас.
З 1 вересня розпочне свою роботу новостворена школа мистецтв, де об’єднано музичну і художні школи. Нині виділено 250 тисяч гривень на створення проектно-кошторисної документації на будівлю нового приміщення.
У кінотеатрі імені Щорса пла­нується розмістити центр молоді.
Що ж стосовно тих заходів, які не були проведені на «Лесині джерела», то їх планується провести на День незалежності. Тож обов’язково відбудуться святкова хода, великий концерт на центральній площі, феєрверк, дефіле військового оркестру.
Про роботу виконавчих ор­­ганів журналістів про­інформував керуючий справами Василь Янчук.
Далі журналісти поставили питання міському голові та його заступникам:
— Нині багато говориться про інвестиції та створення нових підприємств. Це, звичайно, дуже добре, проте чомусь зарплата на тих підприємствах переважно невисока, звідси — плинність кадрів. Чи вбачає у цьому проблему міський голова і як можна вплинути на ситуацію саме на рівні місцевої влади?
— На жаль, на рівні місцевої влади вплинути на це питання непросто, практично неможливо, адже у нас керує цими процесами ринкова економіка. А от на державному рівні розглядається таке питання і будемо сподіватися, що воно з часом вирішуватиметься.
— Незабаром наше місто увійде в непростий осінньо-зимовий період — які проблеми можуть виникнути у зв’язку з цим переходом?
— 15 жовтня, традиційно, без запізнень планується розпочати опалювальний сезон. До цього періоду йде активна підготовка, місто забезпечене у повному обсязі газом, і в цьому плані серед інших міст області ми виглядаємо найкраще. Однак є серйозна тривога по боротьбі із снігопадами і заметами. На жаль, міськШЕД не може нині вирішити ці питання, бо техніки на підприємстві практично не залишилося, прибирати сніг немає чим. І таке підприємство дісталося у спадок нинішній владі від попередньої. Тож ведеться активна робота зі створення нового сучасного комунального підприємства, якому ці завдання будуть під силу.
— Багато звернень щодо неякісної роботи радіо­мов­лення. Як вирішити ситуацію?
— Така ситуація всюди на теренах нашої держави — ­«Укртелеком» — приватизований і будемо сподіватися, що його нове керівництво покращить цю ситуацію. На жаль, міська влада не може інвестувати дане підприємство.
— Як вирішується питання з розширення меж міста?
— Три сільські ради — Суслівська, Новороманівська і Майстрівська подали нам свої пропозиції з цього приводу, але вони нас не влаштовують. Будемо чекати на призначення керівника району і з ним вже узгоджувати всі ці моменти.
— Коли нарешті буде облаштовано належним чином міський пляж?
— Хоч офіційно купання в річці заборонено, проте проблема пляжу залишається — цього року ми підвезли туди пісок. Але реконструкцію ще не проводили, хоча вона край необхідна. Будемо проводити.
— Скільки часу вже може бути більмом на оці міста стара споруда консервного заводу — яка її доля, зрештою?
— Свого часу це приміщення було викуплене за копійки, і нині його власники, котрі знаходяться в Києві, обіцяють, що будуватимуть тут розважальний комплекс.
— Що з пивзаводом — чи відродиться звягельське пиво?
— На жаль, те обладнання настільки застаріло, що простіше все знести і побудувати абсолютно нове підприємство. З цього приводу ведуться перемовини з польськими броварнями, одеською приватною фірмою. Може бути якесь нове пиво, але звягельське навряд чи відродиться.
— І вода мінеральна ново­град-волинська теж не відродиться?
— А вода своя у нашого міста буде. Зараз виготовляється проектно-кошторисна документація на відновлення роботи джерел, і тут буде створене нове комерційне підприємство.
Записав Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА