ПЕРЕД КОЛЕДЖЕМ ВІДКРИВАЮТЬСЯ НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

ПЕРЕД КОЛЕДЖЕМ ВІДКРИВАЮТЬСЯ НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

Минулого тижня Новоград-Волинський медичний коледж відсвяткував своє 75-річчя. На урочистості з цієї нагоди завітав наш земляк, Голова Верховної Ради України Володимир Михайлович Литвин, котрий на відкритті капітально відремонтованого приміщення коледжу особисто перерізав символічну червону стрічку і побажав всіляких гараздів педагогічному та учнівському колективу цього навчального закладу, а також з інтересом оглянув оновлену будівлю. І хоч вона є однією з найстаріших у нашому місті, проте після ремонту сюди наче вдихнули нове життя. Як розповіла директор коледжу Олена Володимирівна Солодовник, сам корпус був збудований у далекому 1936 році як дитячий садочок, що підпорядковувався КЕЧ району. Після розформування тут військової частини у 1997 році будинок передали у користування медичному коледжу. На той момент цей корпус був просто пристосований, і лише торік, завдяки зусиллям міської та обласної влади, у ньому розпочався капітальний ремонт — відремонтовано фасад, дах, замінено вікна, проведено повну реконструкцію тепло-водо-електро-комунікаційних мереж, виконано всі оздоблювальні внутрішні роботи та проведено благоустрій території. 
Особливою гордістю навчального закладу є інтерактивна дошка, що, до речі, раніше теж була подарована Володимиром Литвином і дозволяє працювати на сучасному рівні.
Згодом у міському Палаці культури імені Лесі Українки урочистості продовжилися, і в них взяли участь спікер ВРУ Володимир Литвин, губернатор Житомирщини Сергій Рижук та голова обласної ради Йосип Запаловський, народний депутат України Микола Рудченко, міський голова Володимир Загривий, педагоги та студенти коледжу, працівники та випускники минулих років.

Про те, як творилася історія коледжу, присутнім розповів фільм, що демонструвався на початку заходу. Особливу увагу привертали до себе фотографії колишніх часів, як безцінні сторінки історії не лише коледжу, а й нашого міста зокрема. Допоміг зібрати та опрацювати архівні матеріали для фільму та книги про життя й становлення медичного коледжу, що цими днями вийшли в світ у місцевому видавництві «НОВОград», лікар Едуард Соломін.
Відкриваючи урочистості, директор медичного коледжу Олена Солодовник подякувала всім, хто стояв біля джерел створення такого навчального закладу в місті, доклав великих зусиль до його досягнень, — засновникам, відомим землякам, керівникам міста та області, галузі охорони здоров’я, меценатам.
Вітаючи працівників та студентів медичного коледжу із 75-літтям, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив на важливості спеціалістів медичних професій для країни у різні роки історії нашої держави. Він пообіцяв підтримати ініціативу щодо відкриття на базі Новоград-Волинського медичного коледжу медичного інституту або філіалї вже існуючого вищого навчального медичного закладу.
Успіхів та процвітання Новоград-Волинському медичному коледжу побажали голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук, обласної ради — Йосип Запаловський, районної державної адміністрації — Сергій Лавренюк, районної ради — Франц Весельський і, звісно, міський голова Володимир Загривий. Володимир Іванович, зокрема, зазначив, що також буде всіляко сприяти створенню на базі коледжу вищого навчального закладу, адже місто Новоград-Волинський повинен мати свої ВНЗ, щоб юні звягельці могли отримувати вищу освіту в своєму рідному місті.
Та й смачні ж вийдуть деруни з тупалецької картоплі!Відзначаючи успіхи та значні досягнення педагогічного колективу медичного коледжу, Володимир Михайлович Литвин вручив ряд високих державних нагород: посвідчення Заслуженого працівника охорони здоров’я України — директору О.В.Солодовник, Почесні грамоти ВРУ — викладачу коледжу В.Л.Савченко та голові районної ради Ф.В.Весельському, нагрудний знак імені А.Макаренка — заступнику директора Н.О.Мороз, а також відзнаку Голови ВРУ та інші. Всього понад 30 різних нагород, зокрема і від обласної та місцевої влади отримали працівники коледжу за вагомий внесок у розвиток закладу. На урочистостях лунало багато гарних теплих слів та приємних подарунків на адресу іменинників від присутніх поважних гостей свята. Талановиті місцеві аматори народної творчості присвячували ювілярам свої виступи. Також для них співали учасники чоловічого вокального ансамблю «Алексстеп» військ Південного оперативного командування із Одеси.
Того ж дня В.М.Литвин зустрівся із бібліотекарями міста та району і з нагоди Дня бібліотек вручив почесні відзнаки кращим працівникам цієї галузі, а також подарував свою книгу «Історія України».
Цінними подарунками Володимир Михайлович нагородив директора міської централізованої бібліотечної системи Валентину Михацьку, завідувачку центральною дитячою бібліотекою Галину Юшкевич, провідного спеціаліста бібліотеки-філії №5 для юнацтва Л.Захарчук, директора районної бібліотеки М.Матвійчук, директора дитячої бібліотеки О.Данюк, бібліотекаря села Ужачин Т.Лавренчук, бібліотекаря села Слобода Романівська Н.Іщук.
Після цього відбулася прес-конференція Володимира Михайловича Литвина для журналістів місцевих та центральних засобів інформації.
Зокрема, Володимир Михайлович висловив упевненість, що можливе злиття Народної Партії з Партією регіонів не знівелює його як політика: «Я вже не «розчинюся» у Партії регіонів у разі злиття з нею Народної Партії. Я думаю, що я — самодостатня людина, у якої є своя точка зору».
Згодом В. М.Литвин побував у селі Тупальці, де було відкрито картоплесховище на 7000 тонн фермерського господарства «Аделаїда». Цей інвестор працює у нашому районі вже 6-й рік. Цього року тут виростили картоплю на площі 480 гектарів — розраховують зібрати 13 тисяч тонн цього овочу.
Володимир Михайлович Литвин позитивно оцінив роботу ФГ «Аделаїда», поспілкувався із сільськими жителями і зазначив, що у проекті бюджету на 2012 рік ним висловлена пропозиція виділити по 15 мільйонів гривень для соціально-економічного розвитку міста і району.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА