РАК — ВИЛІКОВНИЙ. НЕ ЗВОЛІКАЙ!

20 ЖОВТНЯ — ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
У світі щороку реєструється понад 650 тисяч випадків захворювання на рак молочної залози. В Україні — понад 16 тисяч щороку. 17 січня 2005 року Президент видав Указ про впровадження Всеукраїнського дня боротьби із ­захворюванням на рак молочної залози, який проводиться щорічно, 20 жовтня. Лікарі називають молочні залози жінки «органом-мішенню». Це означає, що будь-які гормональні порушення в жіночому організмі відображаються насамперед на здоров’ї цього органа. Особливо шкідливі для грудей стреси, жирна та калорійна їжа, травми молочних залоз.
Рак молочної залози не лише в Україні, а й у всьому світі займає перше місце серед онкозахворювань у жінок. Хоч ми можемо нарікати, що в Україні погана екологія чи недостатньо діагностичного обладнання, але кількість онкохворих жінок зростає і в Центральній Європі та Америці. Той факт, що це захворювання спостерігається переважно в економічно розвинених країнах, очевидно, пов’язаний із тим, що там низька народжуваність, дітей вигодовують груддю дуже короткий проміжок часу. У цих країнах значно більша чисельність жінок, котрі приймають гормональні контрацептиви, причому, часто безконтрольно. Впливають також і генетичні фактори, зміна способу життя, різноманітні ендокринологічні порушення.
Захворюваність у Житомирській області на рак молочної залози становить 42,8% на 100 тис. населення. У Новоград-Волинському районі поставлено на облік за 9 місяців цього року 21 жінку (10 — із міста, 11 — із села): І-ІІ ступінь захворюваності — 14 жінок (6 — із міста, 8 — із села), ІІІ ступінь — 3 жінки із села, ІV ступінь — 4 жінки (3 — із міста, 1 — із села).
Дуже багато жінок звертаються в стадії занедбаності. Оскільки вони починають лікуватися нетрадиційними методами — у цілителів, фітотерапевтів, котрі беруться не за свою справу. Втрачається дорогоцінний час, хвороба розвивається, і пухлина росте.
Медициною доведено, що рак починається не одразу, а поступово. Цьому захворюванню дуже часто передують так звані хвороби — фіброаденоми, локальні фіброаденомотози, протокові поліпи, додаткові дольки молочних залоз.
На що має звернути увагу жінка, щоб не допустити хворобу?
Насамперед, якщо жінка при самообстеженні виявила у себе ущільнення у молочній залозі, почервоніння, зміну шкіри по типу «лимонної шкіри», виділення із соска, деформацію соска чи самої молочної залози, — одразу повинна звернутися до фахівця — лікаря-онколога, акушер-гінеколога чи хірурга.
Для профілактичного виявлення використовуємо мамографічний скринінг раку молочної залози, проводиться цей метод з 40-50 років — раз на два роки, після 50 років — щорічно, крім того, в нашому діагностичному центрі проводиться ультразвукове обстеження молочних залоз, при потребі — цитологічне, гістологічне обстеження та онкомаркери.
ПРОФІЛАКТИКА:

  • Самообстеження грудей проводити раз у місяць, на 10-16 день менструального циклу.

  • Харчування. Продукти з високим вмістом вітаміну В, Е, цитрусові, капуста.

  • Робити різні гімнастичні вправи для грудей.

  • Носити зручні бюстгальтери. ­Бюстгальтери з кісточками травмують груди.

  • Виключити із харчування жирне, смажене, свинину, чорний хліб, каву. Рідини вживати не менше 1,5-2 літри на добу. Овочі, фрукти — щодня.


Вести здоровий спосіб життя, під контролем лікаря правильно користуватися методами контрацепції та замісною гормонотерапією, збільшувати тривалість грудного вигодовування до 12-24 місяців.
Л.БІЛОШИЦЬКА, лікар-онкогінеколог Новоград-Волинського міськрайТМО