СОБАКА — ДРУГ ЧИ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ВОРОГ?!

Нещодавно мене покусав сусідський собака. Сусід відмовляється добровільно відшкодувати витрати, понесені мною через придбання ліків. Чи можу я подати позов на сусіда для відшкодування збитків?
На запитання відповідає приватний нотаріус Вікторія КАЧАН:
— Неприємно і страшно, коли на тебе вишкірив зуби здоровенний пес. Кожному зрозуміло, що це в нього інстинкт захисника, мисливця, а, можливо, й убивці. Тільки чому цей звір безперешкодно гуляє людним місцем, змушуючи всіх навколо почуватися зайцями в лісі? Цим питанням переймаються переважно все ті ж «зайці», адже ні собак, ні їхніх хазяїв не цікавить проблема безпеки. Хоча закони – і державні, і моральні – наголошують на неприпустимості такої поведінки. Собака, якщо він може завдати шкоди третій особі, на прогулянці має бути в наморднику на повідку. Але коли доводиться виконувати це правило, у власників собак прокидаються почуття, і вони з жалю до тваринки відмовляються її «сповивати». Позиція обох сторін на цьому етапі зрозуміла. Але кого ж таки треба захищати? Іноді не розумію, для кого у нас дитячі майданчики — для дітей чи для собак. І чому батьків малечі не турбує, що діти граються в піску, де зранку сусідський пес …. Це питання наболіле, особливо в людей, які проживають у багатоповерхівках, і для яких іноді дорога через двір на роботу та з роботи додому, екстремальний вид спорту. Власники собак не розуміють, що собака – лише їх друг, а не всіх поряд проживаючих людей. І хобі сусіда — собака, не повинно створювати проблеми в житті інших людей. Ми маємо право на спокійне життя, ми не повинні прислухатися, виходячи з квартири, та оглядатися по сторонах, виходячи з під`їзду. Людям, яких ця проблема турбує, раджу звертатись з письмовими скаргами до відділу внутрішніх справ та інспекції благоустрою міста. Якщо це не допоможе, — до суду.
На державному рівні регулювання питань утримання тварин здійснюється відповідно до Правил утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР, прийнятих ще в 1980 році, які досі є чинними для України як правонаступниці УРСР. На основі Правил 1980 року місцеві органи влади затверджують відповідні правила утримання тварин у конкретному місті.
Так, Правилами 1980 року визначено, що підприємства, установи, організації й громадяни — власники собак, котів та хижих тварин — зобов’язані суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм і правил їх утримання за умови обов’язкового забезпечення безпеки людей.
Згідно з пунктом 5.3 Правил, особа, яка супроводжує тварину, зобов’язана гарантувати безпеку зокрема оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною твариною. Дозволяється виводити собак за межі квартири, території подвір’я, організацій, підприємств тощо лише на повідку з прикріпленим до нашийника особистим номерним знаком, а потенційно небезпечних собак та собак, що визнані небезпечними, обов’язково на короткому повідку (не більше 1,2 м) і в наморднику.
Стосовно звернення з позовом до суду, то, звичайно, ви маєте право на відшкодування матеріальних збитків, а також моральної шкоди, завданої нападом тварини. При цьому вам необхідно буде обгрунтувати свої вимоги, тобто підтвердити обставини, на які ви посилаєтеся. Так, факт нападу собаки може бути підтверджений довідкою травмпункту, де фіксується характер нанесених тілесних ушкоджень і вид наданої медичної допомоги, а також висновком фахівця в галузі судової медицини, який встановлює ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, або поясненнями свідків. Суми коштів, витрачених на придбання лікарських препаратів, бинтів тощо, можуть бути підтверджені відповідними чеками, квитанціями.
Також звертаю вашу увагу на те, що при заподіянні шкоди здоров’ю або каліцтва організація чи, як у вашому випадку, громадянин, ( сусід відповідальний за шкоду) зобов’язані відшкодувати потерпілому заробіток (доходи від трудової діяльності), втрачений ним внаслідок викликаної цим втрати або зменшення працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати на посилене харчування, протезування, сторонній нагляд тощо.
Повертаючись до недотримання вашим сусідом вимог Правил стосовно обов’язковості для собак повідків і намордників, необхідно відзначити, що такі дії (бездіяльність) власника тварини, які спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їхньому майну, мають ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.154 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А тому ви також можете звернутися до відповідних органів із заявою про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні Правил, на підставі статті 221 КпАП.
До речі, протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч.2 ст.154 КпАП, може бути одним із засобів доведення. Складання такого протоколу входить до компетенції органів внутрішніх справ, проте, на жаль, співробітники міліції не завжди вживають відповідних заходів, не бажаючи вести «собачі справи», чим заподіюють істотну шкоду правам і законним інтересам як реальних, так і потенційних жертв собак.