ЯК ПЕРЕМОГТИ ОСТЕОХОНДРОЗ

Протягом останніх років у світі спостерігається тенденція до значного збільшення кількості захворювань опорно-рухового апарату, в тому числі і остеохондрозу хребта.
Остеохондроз (від грецького osteon — кістка, chondros — хрящ) — це дегенеративно-дистрофічне захворювання міжхребцевих дисків, яке супроводжується біомеханічними змінами тканин хребців. Як правило, воно виникає у віці 25-50 років і є причиною тривалої втрати працездатності, а в деяких випадках призводить і до інвалідності. Згідно з даними медичної статистики, до 80% дорослого населення страждає остеохондрозом хребта. Якщо 10-15 років тому захворювання було «привілеєм» старості, то тепер воно все частіше зустрічається в юнацькому та, навіть, у дитячому віці.
Основна причина виникнення змін у хребті людей закладена в природі — прямоходіння, тобто хребет виконує функцію амортизатора, і довготривалі вертикальні навантаження не минають безслідно.
Незважаючи на те, що природою хребет побудований як дуже сильний міцний орган людського скелету, щоденні, навіть незначні навантаження по вісі поступово призводять до зниження міжхребцевих просторів, викривлення хребта, формування так званих міжхребцевих кил та відповідно до больового синдрому.
Остеохондроз у першу чергу вражає людей, які працюють в незручному положенні, та тих, хто страждає вродженими та іншими захворюваннями кістково-м’язевого апарату (незрощення дужок хребців, асиметрія суглобних відростків, відхилення від норми в кількості хребців тощо).
Довготривале перебування в сидячому або в зігнутому положенні, сільськогосподарські роботи, підняття важких предметів перед собою призводять до мікротравм хребта та прискорюють розвиток захворювання. Важливу роль відіграє спадковість, вікові зміни, гострі та хронічні травми міжхребцевих дисків, порушення сегментарного кровообігу.
До розвитку остеохондрозу підштовхує обмеження рухової активності людини. Внаслідок зниження гравітаційного навантаження при гіподинамії з кісток вимивається кальцій, зменшується їх маса та щільність, кістки стають крихкими. Стан погіршується ще й тому, що в умовах підвищеного радіаційного забруднення кальцій замінюється радіоактивним аналогом — стронцієм 90.
Знижений рівень рухової активності більшості людей сприяє зменшенню вмісту кальцію в кістковій тканині, що є недопустимим в умовах підвищеної радіації.
Беручи до уваги вищевказані причини розвитку остеохондрозу, можна пояснити та порадити деякі методи лікування. Стає зрозумілим, що якщо наш хребет перебуває кожний день у вертикальному навантаженні, то і необхідно кожний день, бажано після роботи, займатися можливими методами розвантаження міжхребцевих дисків. А це можуть бути елементарні процедури. По-перше, коли людина прийшла з роботи, необхідно лягти на тверду основу на підлогу, килим, палац і полежати так 15-20 хвилин. Потім, використо­вуючи елементарні пристрої для витягнення хребта — домашню портативну перекладину, шведську стінку, дошку для витягнення хребта, — потрібно займатися на цих пристроях, витягнути хребет, аби зменшити механічне навантаження на нього.
Спати необхідно на рівній, по можливості, твердій основі з низькою подушкою під головою. Гарний знеболюючий ефект дає перебування на аплікаторі Ляпко 30-40 хвилин. Цей «килимок» часто знімає загострення швидше, ніж різні медикаментозні препарати.
Застосовувати медичні препарати необхідно лише в гострій стадії, так би мовити, для зняття вираженого больового синдрому. Через чисельні побічні дії більшу частину препаратів цієї групи довго приймати недоцільно. Нешкідливими є мазі, натирання, компреси.
Позитивний результат у лікуванні та профілактиці остеохондрозу дає плавання в басейні, річці, озері. Людям, у яких немає протипоказань, рекомендую раз на тиждень ходити до сауни або російської бані. Ці процедури дають прогріваючий оздоровчий ефект, організм очищується, виводяться шкідливі мікроелементи, шлаки тощо.
З вищевказаного зрозуміло, що профілактика та лікування остеохондрозу практично повністю знаходиться у наших руках: як людина кожен день відноситиметься до свого хребта, в такому стані він і буде. А хребет я завжди порівнюю зі стовбуром дерева, по якому подаються всі живлячі речовини до верхівки, а у людей — це необхідна для життя організму інервація тіла та внутрішніх органів. Тож, не чекайте, що хтось повинен вам допомогти, що лікар випише уколи або таблетки, і все буде гаразд. Цим ви тільки більше затягнете хворобу.
Займайтеся кожен день собою, і позитивний результат обов’язково буде.
Анатолій ВЛАСЮК, лікар-невролог вищої категорії Новоград-Волинського міськрайТМО