ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ

\"ПРЕЗЕНТАЦІЯ«Я учениця у життя, природи, Бога...» — таким епіграфом із вірша В.Дейнеки-Сурової почалася презентація її книжки «Народжуємось для любові» у Музеї родини Косачів у прекрасний осінній день «бабиного літа» з подарунковими букетами незвичайно пишних і прекрасних хризантем.
Нарешті здійснилась мрія у Валентини, як і у кожного поета, побачити свій доробок зібраним у сніп — книгу. Це не легка дорога. І «цей чорнильний капітал», як пише поетеса, «і не друкується, і не видається» без певної суми. Саме завдяки видавництву «НОВОград» у нашому місті стало можливим видання творів місцевих авторів, що значно полегшує їх шлях до читачів.
Тож... світяться смарагдами щасливі очі, линуть до людей озвучені слова поезій дітьми із літературно-мистецького гуртка, яким керує автор. А ось з’являється гурт муз, і залом лине божественна музика під яку танцюють «юні богині». Це дитячо-хореографічний колектив сьомої школи під керівництвом Людмили Міськевич вітає Валентину Олександрівну, а разом з ним виходить сама молода поетеса (з роллю якої гарно справилась переможець читацьких конкурсів Любов Іскрижицька), читає вірш «Служу я музам», а Зевс — Верховний Бог (у ролі — Качур Влад) виносить образ поетеси у портреті, який талановито виконав Володимир Лиманець. Таке дійство запам’ятається надовго глядачам Косачівської світлиці. Прекрасно прочитали вірші — Катерина Мордас, Олена Завгородня, яка чудово володіє художнім словом, вчитель гімназії імені Лесі Українки — переможець читань на Всеукраїнському конкурсі читців художнього слова про Лесю — Неля Тюфанова-Шостак. Читає багато і сама поетеса, особливо щемно звучать присвяти до чоловіка та сина Дмитра. Вірші переповнені щирими людськими чуттями і чеснотами: добром, любов’ю, вірністю, коханням, чесністю, вболіванням за долю людини і України.
Виступили з вітаннями письменник О.А.Пашкевич, науковець Л.Д.Наумець, ветеран освіти З.О.Шлендер, подруга юності, заступник директора Городницької школи В.З.Сеньків та багато інших близьких людей поетесі. З особливими спогадами про дитинство і юність поділилася заступник директора сьомої школи О.І.Сухова, за сприяння якої активну участь у заході взяли вихованці школи.
Валентина Олександрівна — мужня жінка, яка з оптимізмом долає життєві випробування і впевнено крокує у майбутній день, наповнюючи життя поезією:

Поезія — душі живиночка,
Ключі успішності і саморозкриття.
В твій храм зайшла я на хвилиночку,
Лишилася на все життя.

...Поезія — то стан душі,
В ній джерела — ковток, а слова — сила.
Поезія — вселенські міражі,
Гармонія душі у зліпку тіла.

Тож гарного Вам ужинку, пані Валентино, на поетичній ниві!
Валентина КСЕНДЗУК, координатор творчої інтелігенції міста

Література, мистецтво для людини — наче шосте відчуття. І воно не менш важливе, ніж зір. Якщо очі допомагають нам бачити красу світу, барви квітів, неба, моря, то поезія відкриває красу почуттів і думок.
В. Дейнека у своїй крижці, яка нещодавно вийшла у видавництві «НОВОград», як рентгенолог висвічує через слово биття свого серця, його душевні ритми. В її віршах прагнення висловити своє відчуття, любов до рідного краю, до милого Звягеля, до людей, які її оточують, бо впевнена, що всі ми народжуємося для любові.
В інтимних віршах вражає відчайдушна душевна відкритість її ліричної героїні, жіночна ніжність і відданість коханому. Як складеться подальша творча доля? Хочеться вірити, що на цьому важкому і відповідальному шляху будуть справжні творчі знахідки і злети, багато нових віршів і поем, поетичних збірок.
Дай Боже поетесі творчого натхнення і життєвої сили для здійснення всіх задумів.

Ліна НАУМЕЦЬ, науковець