АЛЬТЕРНАТИВИ НЕМАЄ — ОСББ ПОТРІБНО ЗБЕРЕГТИ

АЛЬТЕРНАТИВИ НЕМАЄ — ОСББ ПОТРІБНО ЗБЕРЕГТИ

Минулої середи, 29 лютого, відбулося чергове засідання Новоград-Волинського виконавчого комітету міської ради, на якому серед основних розглядалося питання діяльності ОСББ. На початку засідання міський голова Володимир Загривий зазначив, що Новоград-Волинський — одне із перших міст, яке шляхом реорганізації системи житлово-комунального господарства змогло розформувати ЖЕКи та утворити менші, але набагато зручніші, структури — об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.
Рано чи пізно, але вся Україна перейде на цей варіант. Перехід — непростий, як про це свідчить і та ситуація, що нині складається в місті з розвитком та становленням ОСББ. У цей переломний момент потрібно, щоб люди усвідомили, що кожен з жителів багатоповерхівок — господар у своєму домі, повинен дбати про нього. ЖЕКи вже забуті — то минуле. ОСББ можуть нормально забезпечувати місто, якщо буде взаєморозуміння, взаємопідтримка, консолідація сил і велике терпіння, а тому потрібно абсолютно спокійно обговорити те, що ми маємо на сьогодні. І представники ОСББ, які присутні на засіданні виконавчого комітету, теж мають сказати — що потрібно сьогодні від влади, яка підтримка. Адже основна мета створення таких об’єднань — щоб вони позитивно забезпечували всі потреби нашого міського населення.
А про те, як на сьогодні працюють ОСББ, які проблемні питання виникають, членів виконкому проінформував начальник управління ЖКГ Василь Лень. Зокрема Василь Олексійович підкреслив, що ОСББ, яких на даний час у місті створено 29, надали послуг на 7,3 мільйона гривень. З кожної заробленої гривні ОСББ направляли 18% на ремонт — поточний, аварійний і капітальний. З нового житлового фонду у місті лише 3 будинки, всі інші багатоповерхівки — за 20 років, а біля половини будинків зводилися вже більш як 40 років тому. Тож грошей, які отримували ОСББ, недостатньо для того, щоб утримувати житловий фонд, і це стало основною проблемою діяльності ОСББ. Виділялися кошти на ці цілі з міського бюджету та державні субвенції — вони направлялися на капітальний ремонт покрівель житлового фонду, а також на ремонт ліфтів.
На жаль, сьогодні є ряд ОСББ, де виникають дуже серйозні конфлікти — це ті, які були створені на базі Міністерства оборони, КЕЧі — «Чайка», «Світанок», «Морське». Були проблеми й з іншими, але протягом року вони поступово вирішувалися.
На думку Василя Леня, причина багатьох проблем у тому, що не всі керівники ОСББ мають досвід роботи з людьми. Досі юридично не врегульовані земельні питання по ОСББ. А також важливо, щоб жителі будинків нарешті усвідомили, що це їх приватна власність, забути про колишній зручний принцип «нам мають зробити».
Хочу ще раз привернути увагу до всіх цих проблем і заявити, що ОСББ потрібно зберегти, бо альтернативи на сьогодні таким об’єднанням немає.
Після обговорення, яке тривало майже дві години, міський голова виступив із зверненням (текст читайте вище).
Лариса ГЕМБАРСЬКА