ЯК ПРИВАТИЗУВАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ, ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ ГАРАЖ

Тривалий час проблемним питанням для жителів нашого міста було питання приватизації земельних ділянок для обслуговування гаражів, збудованих на колишніх землях Міністерства оборони та збудованих без будь-яких належних для цього документів.
У зв’язку з цим, дане питання було розглянуте на сесії Новоград-Волинської міської ради від 30.10.2003 р. №196 та прийнято рішення про затвердження Порядку передачі земельних ділянок у власність фізичним особам у м.Новоград-Волинський (із змінами, внесеними згідно з рішеннями міської ради).
Згідно з Порядком, земельні ділянки під гаражами, що виділялись командуванням військових частин або інших масивів (в тому числі на вул.Тимошенка, громадські об’єднання «Волга», «Автомобіліст», «Случ»), підлягають оформленню за умови подання заяви на ім’я міського голови про відведення земельної ділянки в гаражному масиві та наступних документів:

  1. акту обстеження земельної ділянки, погодженого з представниками міської ради, територіальним органом Держкомзему, архітектурних та санітарно-епідеміологічних органів, ВУВКГ (Водоканал), Новоград-Волинським РЕМом ВАТ ЕК «Житомиробленерго», УЕГГ (газове господарство);

  2. нотаріально завіреної заяви-свідчення від двох власників гаражів із даного гаражного масиву про підтвердження права заявника на вказаний гараж;

  3. довідки міжміського БТІ про відсутність оформленого права власності на будівлю гаража за заявленою адресою;

  4. довідки від голови громадського об’єднання або гаражно-будівельного кооперативу про членство заявника в даному об’єднанні;

  5. ксерокопії паспорта;

  6. ксерокопії ідентифіка­ційного коду.


З метою спрощення даної процедури відділом Держкомзему у м. Новоград-Волинський розроблені та погоджені акти обстеження земельних ділянок на вищеперераховані гаражні масиви, відтепер кожному громадянину не потрібно погоджувати індивідуально даний акт, це вже зроблено централізовано.
У відповідності до Порядку, Новоград-Волинська міська рада розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні (у разі неподання документів, визначених цим Порядком).
Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян особами, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, за плату та у строки, що обумовлюються угодою сторін.
Розробник передає виготовлену документацію із землеустрою та файл обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді, який складається на кожну земельну ділянку та оформлюється відповідно до вимог, установлених Держземагентством замовнику документації із землеустрою або уповноваженій ним особі для звернення у відділ Держкомзему у м. Новоград-Волинський для визначення та присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці (вартість даної послуги становить 60 грн. у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2011 р. №835).
Документація із земле­устрою з визначеним кадастровим номером передається на розгляд комісії з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із земле­устрою.
У разі її погодження дана документація подається на розгляд чергової сесії міської ради для її затвердження.
Заявник із затвердженою документацією та витягом з рішення міської ради звертається у відділ Держкомзему у м.Новоград-Волинський для друку та Державної реєстрації Державного акту на право власності на землю (вартість даної послуги становить 195 грн. у відповідності до постанови Кабінету міністрів України від 1 серпня 2011 р. №835).
Після проведення Державної реєстрації Державного акту у відповідності до ст.125 Земельного кодексу України виникає право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування гаража.
Отже, можна зробити висновки, що державний акт на право власності на землю — це, насамперед, правовстановлюючий документ, який посвідчує право приватної власності на конкретну земельну ділянку з чітко визначеними її межами. Цей документ вказує на точне місцезнаходження та розмір земельної ділянки.
Маючи державний акт, громадянин має право самостійно розпоряджатися своєю земельною ділянкою, а саме: продавати, дарувати, передавати свою земельну ділянку в оренду та отримувати прибуток у вигляді орендної плати.
Державний акт дає гарантії для успадкування землі спадкоємцями власників земельних ділянок.
Тільки наявність документа, що посвідчує право приватної власності на землю, гарантоване Конституцією України, є непорушним і захищеним нормами чинного законодавства від будь-яких посягань на нього.
Окрім цього, вирішення даного питання дасть можливість об’єктивно проводити земельні спори, з приводу меж земельних ділянок чи збереження прав на землю за правонаступниками.
Враховуючи вищевикладене, пропонуємо оформити свої земельні ділянки під гаражами та стати повноправними власниками землі.
Відділ держкомзему у м.Новоград-Волинський