ЯЗИК ДОВІВ НАШИХ КОВАЛІВ ДО КНИГИ РЕКОРДІВ УКРАЇНИ!

ЯЗИК ДОВІВ НАШИХ КОВАЛІВ ДО КНИГИ РЕКОРДІВ УКРАЇНИ!

Язик-рекордсмен буде встановлений у Житомирі в якості дороговказу на Київ. Саме туди, згідно з відомою приказкою, він й обіцяв довести...Новоград-волинські ковалі приватного підприємства «Мега-майстер» скували собі добру славу, виборовши місце під сонцем у Книзі рекордів України! На всеукраїнському фестивалі «Ковальська весна», що відбувся нещодавно у Житомирі, виготовлений нашими майстрами язик з металу, довжиною 6 метрів 62 сантиметри (загалом конструкція має довжину 8 м 40 см) заважив на встановлення рекорду у категорії «Розміри».
Тема фестивалю «Язик до Києва доведе» стала пророчою для його співзасновників із нашого міста. Щоправда, ексклюзивне творіння довело ковалів спочатку до Житомира, а тепер у них є усі шанси опинитися на сторінках Книги рекордів Гіннеса, бо найцікавіші здобутки автоматично потрапляють до числа світових рекордів.

Віктор Баранніков з дипломом, що засвідчує рекордЦе вже третій фестиваль ковальського мистецтва, ініційований Спілкою ковалів Житомирщини. Зусилля майстрів активно підтримала житомирська влада та спонсори. У перспективі, обіцяють житомиряни, ще й планують виділити у бюджеті окрему статтю на фінансування брендового заходу, фестиваль цілком може стати міжнародним.
«Ковальська весна» — це захоплююча демонстрація витворів ковальського мистецтва, серед яких трапляються справжні шедеври. Цікаво, що житомирський фестиваль за коротку історію здобув потужний авторитет у професійних колах, який окремі регіони виборювали повільно і довго. Одним із головних досягнень (окрім, звісно, зафіксованого рекорду) звягельські майстри вважають ще й той факт, що Новоград-Волинський відтепер є на ковальській карті України.

— Понад сто ковалів з усіх регіонів України взяли участь у цьогорічному фестивалі, — розповів керівник підприємства «Мега-майстер» Віктор Баранніков. — Щороку ми проводимо роботу з популяризації ковальського мистецтва, але такими представницькими масштабами, яких вдалося досягти у Житомирі, не може похвалитися жоден із відомих фестивалів.
Загальна довжина конструкції — 8 м 40 см. Такого ще ніхто у світі не робив!Язик, виготовлений звягельчанами, перевершив навіть Парк кованих скульптур у Донецьку — такого розмаїття ковальських виробів сьогодні не відшукаєш ніде в Україні. Проте наші майстри «вибухнули» оригінальністю ідеї. Розголос, отриманий від проведення цьогорічного фестивалю, — це, справедливо вважають учасники, наслідок успішної роботи голови Спілки ковалів (до речі, жінки-коваля!) — Наталії Іванової.
Робота над грандіозним язиком тривала три тижні. Впродовж цього часу задум трансформувався, а виріб значно виріс у розмірах. Згодом, вже під час фестивалю, учасники оздобили його логотипами своїх міст. Новоградські ковалі й у цьому перевершили колег — логотип, що символізував наше древнє місто, було визнано одним з кращих. Слід зауважити, що усе це — дуже символічно, адже за однією з легенд про походження нашого міста, Звягель — це ім’я умільця-коваля, який колись утворив поселення, згодом назване на його честь.
Навіть фахівцям кованої справи важко було повірити, що ця витончена скульптура — з металу. Кожен намагався доторкнутися до неї, аби ­пересвідчитися...— Подібні фестивалі допомагають відродити ковальську справу, — погоджується Віктор Баранніков. — Під час таких зустрічей ми переймаємо один в одного кращі напрацювання, організовуємо майстер-класи, ділимося творчими ідеями, а їх, як виявилося, вистачає.
Справді приємно, що ковальство в Україні переживає сьогодні період відродження. Адже колись коваль був у кожному селі, а тепер, хоч і змінилися часи й потреби, ковальська справа заслужено повертає собі авторитет у якості декоративного мистецтва. З металу сьогодні виготовляють стільки всього, що й не перерахувати — аж до елітних кованих виробів.
А от справжні фахівці-ковалі сьогодні — дуже велика рідкість. Вищі навчальні заклади, орієнтуючись на потреби ринку праці, навіть запроваджують окрему спеціальність — перш, аніж стати професійним ковалем, спочатку слід здобути освіту художника.
Немає меж досконалості, тож люди, закохані у свою справу, здатні творити дива. Ковалям у цьому плані особливо поталанило: гарячий метал у їх руках стає слухняним і покірним, а результатом захоплюючої творчої роботи є вироби, яким гарантоване довге життя. Тому навіть через сотні років робота звягельських ковалів залишиться свідченням професіоналізму. А поруч з їх досягненням у Книзі рекордів України відтепер гордо і промовисто привертатиме увагу всього світу назва нашого міста...
Юлія КЛИМЧУК
Фото з архіву Віктора БАРАННІКОВА