ДАРУЮЧИ КРОВ — РЯТУЄШ ЖИТТЯ

Міжнародна федерація Товариства Червоного Хреста й Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові, Міжнародна спілка крові за сприянням Всесвітньої організації охорони здоров'я оголосила 14 червня Всесвітнім днем донора крові.
Донорство крові та її компонентів — це добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання у наукових дослідженнях.
Донорство — це виняткова можливість подарувати свою кров незнайомій людині, яка потребує твоєї допомоги. Сучасна медицина має в своєму арсеналі сотні й тисячі лікувальних препаратів, але людську кров неможливо нічим замінити. Компоненти і препарати крові широко ­застосовуються в хірургії, пологах, онкології, кровотечах, опіках та наданні допомоги постраждалим у катастрофах і аваріях природного та техногенного характеру. Іноді крапля донорської крові є рятівною на межі небуття. І завдяки тим людям, які здають свою кров, є можливість створювати її запаси.
Донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров'я України. Взяття крові та її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров'ю донора не буде заподіяно шкоди. Тисячі людей здають кров десятки разів. Особливо великої уваги заслуговують безоплатні донори. Це люди, які готові за першим покликом прийти на порятунок людського життя та здати власну кров. Доброта, милосердя, співчуття — ці людські якості не втратили своєї цінності і нині. Торкнутися серцем чужої біди — значить зробити її своєю і допомогти. Саме донорська кров може повернути здоров'я і радість життя.
Ваша кров — найдоро­гоцінніший подарунок, який ви можете зробити задля збереження життя людей.
Товариство Червоного Хреста України було і є єдиною громадською організацією, яка допомагає органам охорони здоров'я проводити організаційну та роз'яснювальну роботу серед широких верств населення щодо донорства. Реалізуючи цільову програму «Донорський рух», організація бере активну участь в організації днів донора і вшанування донорів нашого міста та району.
М.БОРЕВИЧ, старша медична сестра