«НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ РОЗВИВАЄТЬСЯ ЯК ТИПОВЕ ЄВРОПЕЙСЬКЕ МІСТЕЧКО»

«НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ РОЗВИВАЄТЬСЯ ЯК ТИПОВЕ ЄВРОПЕЙСЬКЕ МІСТЕЧКО»

Про це говорилося на засіданні Ради міських голів та секретарів міських рад Житомирщини, яке відбулося 29 травня на базі нашого міста спільно з Житомирським відділенням Асоціації міст України. Програма цього заходу була досить насиченою і дала можливість його учасникам оглянути та дати оцінку багатьом галузям життєдіяльності Новограда-Волинського. Про те, що найбільше зацікавило гостей та які напрацювання виникли в ході цієї зустрічі, нам розповів секретар міської ради В.І.МИХАЛЬЧУК:
— Василю Івановичу, з якою метою проводилося засідання Ради міських голів та секретарів міських рад у нашому місті?
— Засідання Ради зазвичай проводиться з метою дати можливість міським головам та секретарям міських рад поспілкуватися, поділитися досвідом, власними поглядами на вирішення тих чи інших питань. Плануючи і розробляючи програму засідання, ми мали на меті продемонструвати досвід роботи новоград-волинців у різних галузях міського ­господарства, поділитися ­напрацюваннями щодо розвитку місцевого самоврядування.
Про те, що місто активно розвивається, красномовно свідчить успішна робота промислових підприємств, а також інвестиційні проекти, які втілюються на теренах древнього Звягеля. У ході цієї зустрічі ми показали роботу двох промислових підприємств — ВАТ «Біоветфарм» (керівник Валентин Висоцький) і «Факро» (Володимир Семенишин), а також спорудження заводу «Жако». Всі ці об’єкти викликали жвавий інтерес, так само, як і відвідини приватного підприємства Василя Івановича Остапчука, (депутата міської ради, голови постійної комісії з питань підприємництва і транспорту) — тут виготовляють меблі з високоякісної деревини, іграшки і дитячі майданчики, які мають гарний попит на ринку. До речі, підприємцю вже пішли дзвінки від присутніх на зібранні міських голів з проханням виготовити дитячі майданчики для інших міст Житомирщини.
Заступник міського голови з питань економіки Сергій Колотов розповів про стан справ у промисловості міста, втілення на його теренах інвестиційних проектів.
Гості ознайомилися з роботою ОСББ «Колорит», де голова правління Анатолій Володимирович Легенчук, який також є депутатом міської ради, поділився досвідом функціонування такого об’єднання. Учасники заходу оглянули цей об’єкт і були вражені порядком на території, благоустроєм двору і тим великим об’ємом робіт, який здійснює це ОСББ.
Відвідали центр соціальних служб сім’ї, дітей та молоді і центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, робота яких була високо оцінена.
У колегіумі гостей зустріла директор Каміла Домініківна Сідлецька і розповіла, що цей заклад був побудований 17 років тому за особливим проектом та фінансувався коштом Німеччини. Всі переконалися у тому, який нині підтримується тут порядок, як бережливо ставляться до майна — минуло майже два десятиріччя, а школа виглядає так, неначе щойно збудована. Гарні враження отримали і від відвідин новозбудованої 8-ї школи.
Із життям та діяльністю військових гості мали змогу познайомитися у інженерному полку, що його очолює полковник, депутат міської ради Микола Борісов, та штабі 30-ї окремої механізованої бригади, якою командує гвардії полковник Олександр Нестеренко. Родзинкою заходів стало запрошення керівників міст області поспостерігати за військовими навчаннями, які проходили на березі Случі за участю військовослужбовців місцевого гарнізону та командирів частин Сухопутних військ України.
Підводячи підсумки роботи, голова обласного регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова Житомира Володимир Дебой та відповідальний секретар цього представництва Ірина Поніковська високо оцінили побачене в нашому місті, радили присутнім по можливості використовувати цей досвід у роботі.
— Василю Івановичу, що саме з усього побаченого було відзначено як передовий досвід Новограда-Волинського, чого немає в інших містах і що варто було б переймати у своїй роботі очільникам інших міст?
— Насамперед, це залучення інвестицій, те, як ми працюємо з інвесторами, також маємо власний досвід навчально-виховної роботи у галузі освіти, що себе успішно зарекомендував, і, звичайно, досвід ОСББ, який до нас їдуть переймати з усіх регіонів України. Крім того, я, як секретар міської ради, хочу підкреслити, що у Новограді-Волинському успішно працює міська рада, депутатські комісії, координаційна рада — тут нам теж є про що розповісти.
Новоград-Волинський особливий і тим, що у нас розташована 30-та окрема механізована бригада. Ми цим пишаємося і завжди підтримуємо активну співпрацю з військовими, вони допомагають вирішувати чимало завдань.
Неабияке схвалення у наших гостей викликали гарні міські дороги, новостворений молодіжний центр, капітально відремонтований Палац культури, на які минулого року було освоєно 17 мільйонів гривень державних коштів — за сприяння Голови Верховної Ради України Володимира Михайловича Литвина. Цього року Новоград-Волинський також отримав 23 мільйони гривень субвенції на соціально-економічний розвиток міста. До речі, вже через місяць починаємо будівництво нового хірургічного комплексу на території лікарні — і все це завдячуючи нашому земляку.
Загалом гостями високо оцінено те, що зроблено в Новограді-Волинському протягом кількох останніх років, відзначалося, що за цей час місто значно змінилося на краще. Нині Новоград-Волинський — це типове європейське містечко, у нас — чисті вулиці, багато зелені та квітів, все дбайливо доглянуте і гарне, а учасники заходу особливо відзначили гостинність та доброзичливість новоград-волинців. Місто ­активно будується, ремонтується, працюють підприємства, створюються нові робочі місця, розвивається малий бізнес. Саме це підкреслювалося як великий позитив нашими ­гостями. Запам’яталися і порадували слова мого колеги: «Ви по праву можете гордитися тим, що живете у такому місті, як Новоград-Волинський». Маючи нагоду, хочу щиро подякувати всім організаціям, депутатам міської ради, підприємцям, які допомогли нам в організації цього заходу.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Олександра СТОПИЧЕВА