НАСТАВ ФУТБОЛЬНИЙ ЧЕРВЕНЬ! ФАНАТІЙМО РАЗОМ!!!

НАСТАВ ФУТБОЛЬНИЙ ЧЕРВЕНЬ! ФАНАТІЙМО РАЗОМ!!!

\"НАСТАВСерце футбольного вболівальника у радісному передчутті свята — мрія, яка здавалася фантастикою, втілилася у життя — наша країна приймає чемпіонат Європи з футболу!!! Сьогодні розпочнеться футбольна феєрія, що назавжди запам’ятається українцям. Ми, звісно, не знаємо, кому усміхнеться фортуна, але надіємося на видовищну гру кращих команд континенту, красиві голи і вдалий виступ збірної України!
Взагалі, червень для новоград-волинців у футбольному відношенні — видатний! Днями городницьке «Полісся» вибороло кубок області (на фото), нещодавно відзначили 100-річчя футболу на Житомирщині. Що з того, що ситуація трішки захмарюється чварами у місцевому футбольному господарстві? Головне, що футбол прийшов, його чекають — тож насолоджуймося грою, яка до вподоби мільйонам фанатів!

ІЗ ВІРОЮ В СЕРЦІ!

— Куме, ви за кого будете вболівати на Євро?
— Ну, звісно, за збірну України!
— А в плей-офф?!


У колах вболівальників існує чимало жартів і анекдотів, пов’язаних із українським футболом. Крім того, що винесений в епіграф, пригадується ще один. Мовляв, існує два сценарії, за якими наша збірна зможе виграти чемпіонат. Перший (фантастичний) — якось самі виграємо. Другий (реалістичний) — прилетять інопланетяни й нам допоможуть… Але, як би там не було, кожен патріот вірить у головну команду своєї країни. І сьогодні, у день старту Євро-2012, у традиційній рубриці представлення учасників фінальної частини чемпіонату, ми розповімо про нашу надію — збірну України.
Збірна України — дебютант фінальних турнірів чемпіонатів Європи. А до цього, за часів незалежності, в українців було чотири невдалі спроби кваліфікуватися — при відборі на Євро-1996, 2000, 2004 та 2008. Найближче до виходу у фінальну частину єврочемпіонатів збірна України була восени 1999-го, коли на самому фініші групового турніру, зігравши внічию зі збірною Росії (пам’ятний гол Шеви Філімонову), вийшла до плей-офф. Але в іграх на виліт зірковий склад української команди із парою нападників Шевченко-Ребров не зумів подолати словенців (1:2 в гостях, 1:1 удома). Тоді прикрої помилки припустився воротар Олександр Шовковський, котрий відійшов надто далеко від воріт і отримав гол із центра поля.
Найбільший на сьогодні успіх збірної України — чвертьфінал чемпіонату світу 2006 року, що проходив у Німеччині. До цього історичного для нас досягнення збірну привів володар «Золотого м’яча» 1975 року Олег Блохін. Напередодні старту кваліфікації на ЧС-2006 Олег Володимирович заявив на прес-конференції, що виведе збірну на чемпіонат світу з першого місця! Ледь не вся Україна тоді виступила в ролі скептиків, але тренер дотримав слова. Наша збірна випередила у групі чемпіона Євро-2004 збірну Греції, бронзового призера чемпіонату світу 2002 року збірну Туреччини, а також добротного середняка європейського футболу збірну Данії і достроково, першою зі всіх європейських команд (крім, звісно, господарів — німців), забезпечила собі місце серед 32-х володарів щасливих квиточків на світовий форум.
У квартеті разом зі збірними Іспанії, Тунісу й Саудівської Аравії українці стали другими після іспанців і вийшли до 1/8 фіналу, де зустрілися зі збірною Швейцарії. Обидві команди грали від оборони, побою­ючись, що одна-єдина помилка може перекреслити все. Тож, основний і додатковий час матчу завершився нульовою нічиєю, а в серії післяматчевих пенальті стався бенефіс Олександра Шовковського. Наш воротар став першим воротарем в історії світових першостей, котрий не пропустив жодного м’яча у післяматчевій серії! Україна перемогла із рахунком 3:0 і вийшла до чвертьфіналу, де поступилася майбутнім чемпіонам, збірній Італії — 3:0.
У 1994 році збірна України не була допущена ФІФА до участі в кваліфікації, а всі наступні спроби (крім згаданого відбору до ЧС-2006), українці завершували на стадії плей-офф. Відбір до ЧС-1998 — поразка від хорватів (0:2 і 1:1), відбір до ЧС-2002 — поразка від Німеччини (1:1 і 1:4), відбір до ЧС-2010 — поразка від греків (0:0 і 0:1).
Нині збірну знову очолює Олег Блохін. І саме цей факт дозволяє зберігати стриманий оптимізм, хоча й у суперниках по групі D в нас дуже й дуже непрості команди — збірні Англії, Франції та Швеції (детальніше — у №22 від 1 червня).
Нещодавно Олег Блохін оголосив заявку збірної на фінальну частину Євро-2012. З огляду на дискваліфікацію Олександра Рибки, травми Олександра Шовковського й Андрія Диканя, тріо воротарів, викликаних до збірної, виглядає наступним чином: Андрій Пятов («Шахтар»), Максим Коваль («Динамо»), Олександр Горяїнов («Металіст»).
Захисники: Олександр Кучер, В’ячеслав Шевчук, Ярослав Ракицький (усі «Шахтар»), Тарас Михалик, Євген Хачеріді (обидва «Динамо»), Богдан Бутко («Іллічівець»), Євген Селін («Ворскла»).
Півзахисники: Анатолій Тимощук («Баварія», Мюнхен), Олег Гусєв, Олександр Алієв, Андрій Ярмоленко, Денис Гармаш (усі «Динамо»), Руслан Ротань, Євген Коноплянка (обидва «Дніпро»), Сергій Назаренко («Таврія»).
Нападники: Андрій Шевченко, Артем Мілевський (обидва «Динамо»), Євген Селезньов, Марко Девіч (обидва «Шахтар»), Андрій Воронін («Динамо», Москва).
Вибір Блохіна, як водиться в таких випадках, викликав суперечки серед уболівальників, численні коментарі футбольних спеціалістів щодо окремих кандидатів, котрі не потрапили до заявки, чи навпаки — посіли в ній місце. Дискутувати, звісно, можна довго, але Блохін — головний, і саме він відповідає за результат, а відтак запрошує футболістів, які потрібні саме під його модель гри. До слова, історія світового футболу знає немало прикладів, коли тренера національної команди нещадно критикували за його вибір, але зрештою результат, досягнутий командою, примушував скептиків замовкнути.
Хочеться вірити, що й цього разу Блохін не прогадав, але останні напередодні Євро товариські ігри збірної, м’яко кажучи, не вразили. Хоча українці й перемогли естонців — 4:0, але поступилися збірним Австрії — 2:3 та Туреччини — 0:2.
Збірна України стартовий матч групового етапу проведе проти збірної Швеції, 11 червня, у Києві. 15 червня наші зіграють із французами, а 19 червня — зі збірною Англії (обидва матчі відбудуться у Донецьку).
Насамкінець, варіація на тему інопланетян і фантастики — оптимістичний прогноз від автора цих рядків, вашого вірного спортивного оглядача (зрештою, інші газети, журнали, спортивні Інтернет-сайти мають право дати свій прогноз — а ми чим гірші?).
Тур 1. Україна перемагає Швецію (якщо цього не стається, то у нас взагалі справи кепські — таке навіть не розглядаємо). Англія виграє у Франції (для нас потрібно, щоб один із фаворитів групи «притопив» іншого, оскільки у протилежному випадку вони обоє будуть страшенно вмотивовані, розлючені і нам очок не «подарують»).
Тур 2. Україна «вигризає» нічию із Францією (як це зробити — то вже інше питання, нехай «автобус» на воротах поставлять чи просто «стоять насмерть» — вибір за ними). У той же час Англія знову перемагає і набирає 6 очок.
Тур 3. Якщо збувається мій попередній прогноз, то в Англії — 6 очок, в України — 4, у Франції — 1, у Швеції — 0. У цей вирішальний момент наша синьо-жовта команда знову здобуває нічию у грі проти англійців, котрі вже й так забезпечили собі вихід до наступного раунду. За такого розкладу на результат матчу Франція-Швеція можемо навіть не дивитися. Оптимізму вам, друзі, і перемог нашій національній збірній!
Олег БРЮХАНОВ