СПЛАТИВ ЗАРПЛАТУ — СПИ СПОКІЙНО

Виконуючи покладені конституційні функції, одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури є захист прав громадян на оплату праці. Це питання перебуває на постійному контролі в органах прокуратури. Багато хто з роботодавців обмежують виконання своїх зобов’язань фінансового характеру тільки сплатою податків, забуваючи про оплату праці працівникам та сплату відрахувань до фондів.
Конституційним правом кожного громадянина України є право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні умови праці, на заробітну плату не нижче від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
В Україні є ряд законодавчих актів, які регулюють правовідносини між роботодавцем та працівником щодо оплати праці від початку трудових відносин і до їх припинення. Зокрема, законодавцем визначено, що оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку, після сплати обов'язкових платежів. Заробітна плата виплачується працівникам регулярно, в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць, через проміжок часу, що не перевищує шістнадцять календарних днів. При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.
За порушення вимог чинного законодавства щодо виплати заробітної плати передбачена кримінальна відповідальність за ст.175 КК України «Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат».
Однак, не всі керівники підприємств, роботодавці дотримуються вимог законодавства України щодо оплати праці.
У поточному році Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою закінчено досудове слідство по 1 кримінальній справі по обвинуваченню голови комісії з припинення (реорганізації) ВАТ «Шляхи Полісся» гр.К. за ст.175 ч.1 КК України, який маючи реальну можливість сплатити 382844,50 грн. заборгованої заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками і відрахувань до фондів з коштів, отриманих в ході господарської діяльності в сумі 2115,7 тис. грн., умисно, безпідставно не сплачував її протягом періоду більше, ніж 1 місяць, грубо порушуючи конституційні права працівників.
У ході провадження досудового слідства вжитими прокуратурою мірами підприємством сплачена працівникам вся заборгованість по заробітній платі та відрахування до фондів. У зв'язку з чим, рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду від 18.05.2012 гр.К. звільнено від кримінальної відповідальності в порядку ст.175 ч.3 КК України, як особу, яка здійснила виплату заробітної плати до притягнення до кримінальної відповідальності.
Наразі згадується вже класичний вислів: «сплатив податки — спи спокійно», але, щоб не було проблем із законом, роботодавці зобов'язані ще сплачувати і зароблену працівниками зарплату, не порушувати їх конституційних прав, які охороняються законом.
Р.ГЕРИЧ, слідчий Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури молодший радник юстиції