«ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ НОВОГРАД ЗУСТРІЧАЄ З ГАРНИМИ ЗДОБУТКАМИ»

«ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ НОВОГРАД ЗУСТРІЧАЄ З ГАРНИМИ ЗДОБУТКАМИ»

З нагоди Дня незалежності України вже традиційно підводяться певні підсумки соціально-економічного розвитку нашого міста. І хоч нині в державі непрості часи, проте Новограду-Волинському є чим пишатися — маємо значні досягнення та успіхи, що відзначають як самі новоград-волинці, так і гості древнього Звягеля. Саме про це наша наступна розмова із секретарем міської ради Василем МИХАЛЬЧУКОМ:
— Василю Івановичу, чи можна говорити про те, що 21-й рік незалежності України став успішним та результативним у плані соціально-економічного розвитку Новограда-Волинського?
— Так, День незалежності України Новоград-Волинський зустрічає з гарними здобутками. Варто відзначити, що 2012 рік характерний для нашого міста ростом економічних показників. Щоб не бути голослівним, підтверджу це конкретними цифрами. Отже, тільки за 7 місяців цього року промисловими підприємствами Новограда-Волинського виготовлено продукції на суму понад 240 мільйонів гривень, що на 52,4% більше аналогічного періоду минулого року. Якщо говорити про структуру виробництва, то найбільшу частку тут займає галузь машинобудування, харчова промисловість, хімічна та деревообробна. На легку промисловість припадає лише 7,1%.
За січень-червень промисловими підприємствами реалізовано продукції на 237 млн. грн., цей обсяг зріс майже на третину відповідно до аналогічного періоду минулого року.
— Наскільки ми бачимо, і будівництво у Новограді розвивається досить ­активно?
— Дійсно, не можна не помітити, що цього року наше місто стало суцільним будівельним майданчиком. Нині проводиться реконструкція та ремонт близько 50 об’єктів. Серед них — чотири відділення лікарні, Молодіжний центр, стадіон «Авангард», Палац культури імені Лесі Українки, парки відпочинку, міська лазня, проводиться заміна вікон у школах та дитячих садочках. Активно ведеться капітальний ремонт теплових мереж, дощоприймальної каналізації вулиць міста. Плануємо розпочати будівництво пішохідного мосту через Случ, каналізаційних колекторів, провести повну реконструкцію вуличного освітлення. Практично всі ці питання ми вирішуємо завдяки сприянню і підтримці нашого земляка, Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, який направив у наше місто більш як 23 мільйони державних субвенцій.
— Василю Івановичу, не можна не згадати, говорячи про соціально-економічний розвиток, і про середню заробітну плату новоград-волинців — наскільки вона зросла протягом року? І скільки створено в Новограді нових робочих місць?
— Середньомісячна заробітна плата по місту становить 2062 грн, відповідно до аналогічного періоду минулого року вона зросла на 6,6%. За даними державної служби зайнятості, кількість незайнятих громадян, які перебувають на обліку, становить 1058 осіб. Серед безробітних більше половини — це жінки (майже 65%), та майже 50% — молодь у віці до 35 років.
Відповідно до програми зайнятості населення на 2012 рік в Новограді-Волинському планується створити 1200 нових робочих місць. Протягом півроку створено 728 робочих місць, що складає 61% від доведеного завдання. Рівень зареєстрованого безробіття протягом місяця зріс і становить 2,8%. Впродовж червня потреба підприємств, установ та організацій міста в робочій силі зменшилася і на 1 липня становила 138 осіб. Торік цей показник був на 33% вищий.
— Яка чисельність городян на даний період?
— На 1 червня чисельність міського населення становила 56154 особи, і з початку року вона зросла на 88 чоловік. Важливо відзначити і той факт, що на 20% зросла народжуваність порівняно з минулим роком, а смертність населення зменшилася на 5%.
— Василю Івановичу, завжди відзначалося, що держава задекларувала багато пільг, а фінансової основи під них не закладено, і заручниками у їх невиплаті опиняються місцеві бюджети. Чи щось помінялося у цьому плані?
— На жаль, поки що ні, і насправді існує чимала заборгованість щодо пільг населенню. Загалом у місті проживає 14 тисяч пільговиків. Практично кожен третій має ті чи інші пільги. Серед них — 382 інва-
ліди війни, 259 багатодітних сімей, 5488 ветеранів війни та дітей війни, 1311 постраждалих та ліквідаторів ЧАЕС. Кошторисним призначенням на цей рік передбачено ­виплат субвенцій з державного бюджету щодо пільг на суму 13 мільйонів 814,4 тис. грн. Але місто отримує ці кошти непов­ною мірою, через що виникла заборгованість щодо пільг в сумі 1 мільйон 669,6 тис. грн. Ситуація в цьому плані дійсно поки що невтішна.
— Василю Івановичу, і на завершення нашої бесіди хотілося б поцікавитися — як працюють депутати нашої міської ради, наскільки результативно вдається їм втілювати в життя накази та сподівання своїх виборців?
— Наші депутати працюють злагоджено, і депутатському корпусу вже вдалося багато чого зробити з того, що обіцялося на виборах, — цей процес, до речі, у нас на постійному контролі, адже так і має бути: пообіцяв — виконуй! Варто відзначити, що всі політичні сили, які представлені у міській раді, працюють на громаду, особливих протиріч між ними чи протистоянь в процесі цієї роботи не виникає, бувають дискусії, звісно, але це — робочі моменти. Серед депутатів найбільш активно і плідно працюють Сергій Мельник, Юрій Мірзабекян, Євгенія Атаманенко, Олег Журбенко, Віктор Мельник, Олена Солодовник, Василь Неук.
Звісно, всім нам значно простіше втілювати в життя ті чи інші питання соціально-економічного розвитку, маючи підтримку нашого земляка, Голови Верховної Ради Володимира Литвина. Адже освітлення, дороги та інші питання благоустрою міста — це те, на що просили своїх обранців до міської ради звернути першочергово увагу їх виборців. І тепер ці проблеми успішно вирішуються, завдяки тим державним субвенціям, що вони виділені на місто за сприяння Володимира Михайловича.
Всі гості Новограда-Волинського відзначають, що місто кращає просто на очах. І ми, новоград-волинці, можемо цим гордитися. Тож, маючи нагоду, хочу щиро привітати всіх звягельчан з великим загальнодержавним святом — Днем незалежності України. І побажати з цього приводу гарного настрою, оптимізму та віри у гарне майбутнє нашої держави, у розвиток нашого рідного міста, побажати всім міцного здоров’я, миру і злагоди в кожному домі, успіхів у всіх починаннях!
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА