ПРОБЛЕМИ ЗВЯГЕЛЬСЬКОЇ МОЛОДІ

Що хвилює новоград-волинську молодь? Про молодь здебільшого висловлюються старші і, здебільшого, зверхньо. Мовляв, ми такими не були.
Ось лише деякі коментарі звягельчан на адресу сучасних юнаків і дівчат:
— Молодь? Та що там казати. П’ють, курять змалку, вештаються вулицями… Вони не живі, вони сидять біля комп’ютерів, а що там? Лише розбещення.
— Їм зараз легше, бо тепер все є, але це діти реклами. Рекламують різний непотріб, а їм кортить спробувати, бо це спокуса.
— Вони не знають біди, та й добре, що не знають. Але багато хто живе без будь-кого сенсу — запхають навушники, слухають пісні чужою мовою, без смислу і ніщо їх не хвилює.
Чи насправді наша молодь така байдужа? Напевно, як у всі часи, як у кожному поколінні, є серед наших сучасників відповідальні і легковажні, працьовиті і не дуже, запальні і пасивні, чутливі і байдужі.
Адже у Новограді є не лише бари та клуби, є ще бібліотеки, спортивні майданчики і басейни. І там теж багато молоді. Яскраво характеризує спектр актуальних проблем сучасної молоді опитування «Що хвилює молодь?». На це питання відповіли 383 молоді особи.
Як виявилось, на першому місці у молодих людей зовсім не розваги.
37,7% опитаних турбують проблеми працевлаштування. Вони серйозно дивляться у майбутнє, але, на жаль, не мають можливості реалізувати себе за умов прогресивного безробіття.
На другому місці серед проблем — немає де провести вільний час (29,8%). Адже це не дивно. У нашому містечку дуже мало гарних закладів, де можна було б посидіти з друзями, поспілкуватись, обговорити певні проблеми. Якщо є, то зайти неможливо, або ціни дуже «кусаються». От і залишається парк, скверик та фортеця.
15,4% стурбовані житловим питанням. Далеко не всіх влаштовує перспектива проживання спільно з батьками, бо часто це проживання у старій, тісній «хрущовці», і далеко не всім «світить» мати житло, навіть у далекій перспективі. А за яких умов одружуватись, планувати майбутнє?
13,1% молодих людей турбує освіта. Адже не кожна середньостатистична українська родина зможе «потягнути» платне навчання у виші, а на бюджет важкувато пройти. На сьогодні суми контрактів коливаються в межах від 3700 до 25000 грн. — на стаціонарі і від 2800 до 7200 грн. — на заочному відділенні.
Окрім того, респонденти висловили ряд своїх варіантів (4,4%). Ось деякі з них:
«Гідна оплата праці. Роботу знайти можливо, а от коли б за неї платили нормально, то можна і житло в кредити взяти, і закінчити освіту, кому треба, і подітись у вільний час знайшлося б куди».
«Мене турбує моє майбутнє в сукупності. Важко виділити лише 1 варіант».
«Головне — створити гармонійну сім’ю. А все інше — не так важливо. Але проголосувала за «житло». Працевлаштуватися в наш час тільки ліниві не можуть; інша річ, що всі думають, що «я — крутий спеціаліст, платіть мені зразу купу грошей», а працювати лінуються. Щодо дозвілля, то це проблема кожного особисто, що в нього нема де подітися. Просто бракує фантазії, більше того, не вміють отримувати задоволення від простих життєвих радощів!!!!! З чого ви взяли, що хтось зобов’язаний вам організовувати дозвілля. Ваше дозвілля — самі й організовуйте. Ви ж молодь, які проблеми? Все у ваших руках. You are welcome, як кажуть. Проблеми — це коли хтось із рідних хворіє і неможливо йому допомогти. А інше — дрібниці».
«Кожну людину хвилює те, чого їй бракує... Це може бути кожен із перерахованих пунктів. Тому треба не хвилюватися, а діяти! Іншими словами, мене хвилює, коли когось нічого взагалі не хвилює».
«Насамперед, освіта, а якщо молодь отримує якісну освіту, то у майбутньому отримає і омріяну роботу! Якщо маємо улюблену роботу, то й отримуємо добру зарплатню. Будуть гроші — буде й житло! Молоді зараз є де подітися — було б бажання!.. Все між собою пов’язано, і все в руках нашої молоді!»
Залишається сподіватись, що молоде покоління, здобувши якісну освіту, все ж таки здобуде і можливість реалізувати себе в суспільстві — отримати гідну зарплату, реалізувати право на житло, досягти фінансової незалежності. Тоді покращиться демографічна ситуація, і ми не будемо писати про українців, як про націю, що вимирає, а молодь не шукатиме райдужних краєвидів і гострих відчуттів у наркотиках та алкоголі.
Інна ЛЕВИЦЬКА