Мобільні шахраї

Одна жінка була шокована нещодавнім дзвінком. Пізно ввечері їй повідомили по мобільному, що родич наразі знаходиться у відділенні міліції. А щоби не було неприємностей, то за нього треба внести заставу у розмірі 10 тисяч гривень.
Цікаво, як усе співпало: у цієї жінки дійсно є родич із вказаним іменем, і у той момент він перебував у відрядженні. Тому жінка припустила, що все могло статися насправді. Але не уточнюючи, що наробив дівер, відразу зателефонувала чоловікові. Той здивувався, адже ще кілька хвилин тому розмовляв із братом, і з ним, начебто, було все гаразд. Контрольний дзвінок — і все стало на свої місця: звичайнісіньке шахрайство.

СЦЕНАРІЙ №1: РОДИЧ У БІДІ
Працівники міліції кажуть, що останнім часом почастішали випадки виманювання грошей уявними правоохоронцями. Зазвичай, шахраї телефонують пізно ввечері або рано вранці, коли людина не зосереджена на інформації і легко піддається впливу. Часто спрацьовує схема «мама-син», коли матері у відчаї перераховують велику суму грошей на банківські або мобільні картки невідомих, аби відпустили їхнє чадо.
— На мій мобільний, — каже жінка, — зателефонували о п’ятій ранку з невідомого номера. У слухавці повідомили: «Мама, я в міліції. Зараз передам трубку міліціонерові...» Інший чоловік сказав: «Ваш син — у нас. Не потрібно чекати ранку, перерахуйте 5000 гривень на цей номер телефону, і ми його відпустимо!». Я відразу перерахувала на чужий мобільний 4800 гривень. Зателефонувала сину вже після завершення операції. Як з’ясувалося, він відпочивав удома і не мав жодного відношення до вранішнього дзвінка. Таких історій в мережі Інтернет є безліч. І лише одиниці умудряються спершу зателефонувати «жертві» інциденту, а потім перераховувати кошти.
Дуже поширений сценарій із ДТП — дзвінок від знайомого (товариша по службі), вашого родича або близької людини. Мовляв, трапилася біда (ДТП, вибух, стало погано на вулиці, аварія, інша НП). Дзвінок із чужого номера, тому що у телефоні вашої дружини (чоловіка, дитини, бабусі, тітки, дядька тощо) розрядився акумулятор. Грошей на рахунку мало, а щоби вирішити проблеми, треба ще багато куди телефонувати. Вимагають терміново поповнити баланс незнайомого вам номера. Радять купити картку попов­нення рахунку і продиктувати секретний код. Звичайна гра на довірі з безліччю варіацій на тему хвилювання людей за своїх близьких.
Особливо дієві нічні дзвінки, коли чоловік представляється співробітником ДПС або іншої правоохоронної чи силової служби. Є й страшніші випадки, коли люди стикаються із шантажем і випрошуванням відкатів у продовження теми «ваша дитина попалася на купівлі наркотиків».
СЦЕНАРІЙ №2: КУПИ-ПРОДАЙ
Звягельчанин Володимир давно користується Інтернетом і часто використовує всесвітню мережу, якщо потрібно щось придбати або продати. Приблизно півроку тому розмістив оголошення про продаж музичного інструменту на одному з інтернет-сайтів. І днями зателефонувала зацікавлена особа, представилася працівником якоїсь фірми (як згодом виявилося — вигаданої), що займається купівлею-продажем, і повідомила, що їй терміново потрібен товар Володимира, бо на нього є покупець.
— Дівчина попросила продиктувати мої паспортні дані і дані банківської картки. Сказала, що більшу частину суми перерахують, як тільки я відправлю їм товар, а решту привезе представник їхньої фірми, найближче відділення якої знаходиться у Рівному, — розповідає Володимир. — Мене відразу насторожило те, що їм потрібно багато даних про мене. Хоча для перерахунку грошей достатньо лише номера картки. Я сказав, щоб вони передзвонили ввечері, бо я повинен порадитися, оскільки вперше працюю за такою схемою. Мабуть, це їх відлякало, бо представники фірми так і не зателефонували.
Володимир дійсно порадився з фахівцями — бухгалтером, який запевнив, що на паспортні дані оформити кредит неможливо, і з банківським працівником, який додав, що дані картки не є секретом, не слід розголошувати лише пін-код. Однак хлопець вирішив перевірити інформацію про фірму в Інтернеті — і нічого не знайшов. А коли задав номер телефону у пошукову систему, з якого йому телефонували, відразу з’явилася інформація про схеми шахрайства цієї фірми. «Намагався працівник фірми розвести на гроші! Випитував дані кредитки: мовляв, хоче сплатити мені суму за предмет, який я продаю в оголошенні…» — десятки подібних повідомлень люди залишають на форумах, аби інші не потрапили на гачок до шахраїв.
І що цікаво — продумано все професійно. Після того, як ви наївно розкриваєте шахраю всі дані по себе, телефонує нібито працівник банку і просить назвати дівоче прізвище матері і змінити пароль, оскільки виникли якісь незначні проблеми. А тим часом програмісти працюють — і ваш пароль стає доступний шахраям. У результаті — грошей на картці немає.
(Далі буде)
Підготував Микола МАРУСЯК