25 сiчня — День великомученицi Тетяни Хрещенської

25 сiчня — День великомученицi Тетяни Хрещенської

Свята Тетяна була донькою римського проконсула, побожного християнина, яка таємно прийняла християнство і була страчена в 225 році (за іншими даними — в 226 або 230 році) після відмови повернутися до попередньої віри.
З любові до Ісуса дівчина постановила жити в дівоцтві. Згодом вона стала однією з посвячених Богу жінок-дияконис римської Церкви, які служили людям справами милосердя.
Префект Рима Ульміян, довідавшись, що Тетяна є християнкою, спершу намагався вмовити молоду і надзвичайно вродливу дівчину до відступництва від Христа, щоб вберегти її від смерті. Але Тетяна не зреклася віри. Тоді розлючений префект наказав катувати дівчину різними способами, та Бог чудом повертав здоров’я Своїй вірній слузі. Тоді Тетяні відрубали голову. Разом із дочкою загинув і батько, який також відважно визнав свою віру в Христа. Цікаво те, що усі ті римські солдати, які катували Тетяну за наказом влади, теж згодом зреклися своєї старої віри, покаялись і прийняли християнство.
25 січня, у день велико­мучениці Тетяни Хрещенської, у 1755 році російська імперат­риця Єлізавета Петрівна створила у Москві університет. Тож свято асоціюється із днем студентства.
У народі кажуть, що у цей день сонце повертає до літа, а зима — до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози, — літо буде теплим.