«Лікарняна каса»: плюси і мінуси

Прототипом страхової медицини в Україні є «Лікарняна каса» (ЛК) — благодійна організація, у роботі якої є як позитив, так і, будемо відвертими, не обходиться без проблем. Як відомо, членство у касі гарантує своїм вкладникам перелік послуг: забезпечення ліками та необхідними матеріалами на стаціонарному, амбулаторному лікуванні, а також на денному стаціонарі; діагностичні дослідження за направленням лікаря; медичне забезпечення хворих під час викликів «швидкої»; медикаментозне забезпечення за межами області. Втім, від людей нерідко можна почути нарікання, що, сплачуючи внески, цими пільгами можна скористатися далеко не у повному обсязі — зокрема, не усі ліки можна отримати, тому «бігати» в аптеку все одно доводиться. Є навіть люди, котрі принципово не вступають у касу, зневірившись у «благодійності» сучасної медицини.
У тому, що в цьому питанні проблеми таки існують, є більше закономірного, аніж дивного. Не секрет, що за кордоном, наприклад, страхова медицина досить дорога, і, лише сплачуючи солідні суми для своєї медичної страховки, іноземці мають право сподіватися на відповідне обслуговування. Тому немає великих підстав сподіватися, що внески членів ЛК у розмірі 3% від розміру мінімальної зарплати (а це 25 гривень щомісяця) спроможні вирішити усі проблеми численної армії хворих українців. Що вже казати про те, що існування лікарняної каси зовсім не вирішує фінансування дороговартісних операцій у доларах і євро, про збір коштів на які так часто сьогодні можна чути з екранів телебачення, радіоприймачів і читати на шпальтах газет.
З іншого боку, в умовах «безкоштовної» медицини, гарантованої нам державою і Конституцією, лікарняна каса стає рятівним колом для тих, кому доводиться звертатися по медичну допомогу. Принаймні купувати усе, починаючи від вати і закінчуючи медикаментами, вже не потрібно. Тому справедливості заради слід зазначити, що допомогу люди все ж отримують. А для багатьох, як кажуть, на безриб’ї і рак — риба.
23 січня у актовому залі міськрайТМО відбулася медична нарада з питань діяльності «Лікарняної каси Житомирської області» (ЖЛК). Участь у заході взяли обласні фахівці благодійної медичної організації. Обговорювали питання щодо того, наскільки вигідно бути членом лікарняної каси. Мова йшла про запровадження автоматизованої системи у роботі каси: обліку, видачі ліків тощо. Як зазначив головний лікар міськрайТМО Василь Борис, робитиметься це для зручності та полегшення роботи персоналу: «У нас вже закуплені комп’ютери, тож найближчим часом усі відділення та поліклініка будуть комп’ютеризовані і підключені до мережі Інтернет».
Як розповіла лікар-експерт ЖЛК Наталія Лібіченко, на Новоград-Волинщині за останні два роки кількість членів зросла вдвічі і становить 6875, із них 1272 — діти. Витрачено коштів на суму 8434000 грн. У лікувальні заклади нашого району надано медикаментів на 512026 грн., а витрати на лікування членів каси у обласних лікувальних закладах Житомира склали 331975,09 грн. Середня вартість на лікарняному ліжку у стаціонарі Новоград-Волинського міськрайТМО становить 197 грн. (при обласному — 182 грн.), на денному стаціонарі — 132,69 грн. (при обласному — 126,48 грн.), амбулаторно — 94,02 грн. (при обласному — 54,36 грн.).
Слід відзначити, що у роботі організації відбулися зміни, покликані покращити обслуговування її членів. Задекларовано, що відтепер сума витрат на лікування є необмеженою та не залежить від суми сплачених членських внесків. Кількість випадків лікування протягом року також не лімітується, можна отримувати лікування поза межами Новограда-Волинського за місцем проживання, звернувшись до свого сімейного лікаря та отримавши препарати в аптеці.
Крім того, укладено угоду з «Укрпоштою», і відтепер сплатити внески можна за допомогою поштаря, котрий має надати квитанцію. А відповідно до соціальної програми «Потурбуйся про батьків», можливість відразу користуватися послугами каси отримали батьки — якщо дорослі діти перебувають у ЛК та сплатять добровільні пожертвування за батьків (за три місяці авансом).
Нагадаємо, що існує й перелік обмежень щодо медикаментозного забезпечення у касі.
За рахунок організації здійснюється лікування основного захворювання та його ускладнень. Лікування ж супутньої патології, якщо вона впливає на перебіг основного захворювання, можливе за рішенням консиліуму за участю лікаря-експерта ЛК. Максимальний термін лікування становить 12 днів (у окремих випадках і при важкому стані пацієнта подовжується до 24 днів).
Бажаючі стати членами ЛК сплачують вступне добровільне пожертвування у розмірі 3 грн., надалі — щомісячні добровільні внески у розмірі 25 грн. Для студентів денної форми навчання вони складають 15 грн. — віком до 23 років. Діти до 18 років користуються правом членства за умови сплати одним із батьків, який є членом ЛК, додаткового добровільного пожертвування у розмірі 10 грн. (незалежно від кількості дітей).
Громадянин набуває можливості користуватися правами члена ЛК через три місяці після першого внеску, тоді ж видається членський квиток. Посвідчення можна отримати у центральному офісі чи у філіях ЛК, що знаходяться у районних і міських лікувальних закладах. Довідки можна отримати за телефоном: 5-51-58.
Юлія КЛИМЧУК