Зброя самогубства — так називають наркотики

(Продовження. Початок у №11 (63) від 15 березня 2013 року)
ЯК ЗАПОБІГТИ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ ДІТЬМИ
Будьте з ними поруч, говоріть їм про небезпеку наркотиків і їх наслідки.
На думку експертів з лікарської терапії, найбільш ефективним захистом від наркотиків є для дитини теп­лий, надійний будинок, у якому батьки можуть вільно говорити про все, відчуваючи їхню любов і увагу. Будь-який підліток повинен підготуватися до можливої зустрічі з людьми, які пропонують наркотики. Як правильно підготувати їх?
Читайте разом з дитиною книги та статті, які розповідають про те, до чого може призвести ця залежність.
Обговорюйте проблеми. Запитуйте дитину, чи пропонували їй наркотики в школі чи на вулиці. Запитайте, що вона думає про це, чи розуміє всю серйозність даного питання.
Розкажіть дитині про принципи дії наркотиків. Поясніть причини, через які люди стають залежними. Не перебільшуйте, а реально змалюйте проблему.
Навчіть дитину говорити «ні наркотикам!». Поясніть їй, що вона має право відмовитись у будь-який момент. Це його життя, і тільки самій дитині вирішувати, якою вона буде.
СПІЛКУЙТЕСЯ З ДИТИНОЮ!
Кожна людина має потребу говорити про речі, які її цікавлять, і має право бути почутою.
Дуже часто батьки не помічають, що їхні діти мають гостру необхідність говорити з ними. Якщо зв’язок між вами і вашим чадом порушується, — є небезпека для виникнення проблем і непорозумінь, які можуть мати різні наслідки. Подальше відчуження може призвести дитину до пошуку більш інтенсивних контактів з іншими аутсайдерами. Так вони шукатимуть спілкування в колі рівних собі — знедоленими, незрозумілими близькими.
СЛУХАЙТЕ ДИТИНУ УВАЖНО!
Бути хорошим слухачем — необхідна умова для здійснення конструктивного діалогу. У спілкуванні з дітьми здатність чути їх здається простою. Насправді, слово «слухати» означає:

  • показати свою щиру зацікавленість життям дитини;

  • спробувати зрозуміти її думки і почуття;

  • допомогти їй краще висловити свої відчуття і очікування;

  • показати дітям, що ви готові вислухати їх завжди з розумінням.


(Далі буде)