Рішення, якого не було або Сім п’ятниць на тиждень у пасажирських перевезеннях

Рішення, якого не було або Сім п’ятниць на тиждень у пасажирських перевезеннях

У схемі міських пасажирських перевезень пільгових категорій населення, як кажуть, сім п’ятниць на тиждень: не встигли люди призвичаїтися до одних умов, як через кілька днів їм оголошують інші. Що й казати, якщо з 25 березня зміни запроваджувалися вже тричі. Як наслідок, конфлікти продовжуються в автобусах, дискусії на підвищених тонах тривають у кабінетах.
Нагадаємо, що з 25 березня керівництво ТОВ «Новоградтранссервіс» — транспортного підприємства, що обслуговує міські автобусні маршрути, в односторонньому порядку, посилаючись на кризову фінансову ситуацію, відмінило перевезення окремих категорій пільговиків у автобусах типу «маршрутні таксі». Цей крок сколихнув пільговиків, спричинивши сварки й непорозуміння між кондукторами й пасажирами. Зокрема, як розповідають очевидці, доходило й до таких випадків, коли пасажир, якому чинним законодавством передбачено право на безкоштовний проїзд, відмовлявся купувати квиток, як того вимагав кондуктор. Решта пасажирів, котрі через конфлікт, який затримував рух автобуса, спізнювалися на роботу чи в інших справах, мусили скидатися принциповому пільговику на квиток…
Варіант компромісного виходу з ситуації, покликаний знизити градус соціальної напруги в цьому питанні, влада оголосила на прес-конференції міського голови, 2 квітня. Журналістам повідомили про прийняте на позачерговому засіданні виконавчого комітету рішення, яким за пільговиками зберігалося право на безкоштовний проїзд тільки у «пільгових» автобусах, але щоденно й без обмежень. Водночас у «маршрутних таксі» вони мали сплачувати 50% вартості проїзду, тобто, 1 гривню. Для інших пасажирів вартість квитка вирівняли і встановили на рівні двох гривень, незалежно від типу автобуса.
Це нововведення мало набрати чинності 6 квітня, після опублікування у місцевій пресі. Але вже зранку в понеділок, 8 квітня, до редакції «Звягеля» звернувся обурений пасажир, котрий стверджував, що перевізники ігнорують рішення міської влади. Чоловік, який представився Станіславом і навіть залишив свій контакт­ний номер телефону, розповів таку історію: «8 квітня, їдучи у «маршрутному таксі» за маршрутом №14 із «Дружби», мені відмовили продати квиток за посвідченням інваліда за пільговою ціною. Мотивація була, що газети нам не указ, на заборах, мовляв, і не таке написано… Автобус їхав із «Дружби» приблизно о 8.45. У «Зелених» він був зупинений водієм із вимогою вийти з автобуса шести пасажирам, і ті пішли».
У ТОВ «Новоградтранссервіс» газеті «Звягель» відповіли, що рішення влади вони не порушують, бо його насправді… не було. За словами перевізників, влада повинна узгодити цей проект рішення із контролю­ючими органами на предмет його відповідності вимогам чинного законодавства. Але погодження так і не отримали. (До речі, нагадаємо, що декілька років тому міська влада вже ухвалювала схоже рішення, відповідно до якого пільговики мали сплачувати половину вартості квитка. Але тоді, реагуючи на протест прокурора, цю ініціативу скасували, оскільки з пільговиків, дотримуючись букви закону, не можна брати ні копійки за проїзд.)
Заступник міського голови Сергій КОЛОТОВ підтвердив «Звягелю», що згадане рішення було оголошено поспішно, насправді воно ухвалено так і не було, оскільки дійсно не пройшло юридичну експертизу. Не в останню чергу це сталося внаслідок звернень окремих пільговиків до правоохоронних органів, котрі поскаржилися на порушення їхніх прав. Хоча, за словами Сергія Юрійовича, із більшістю голів громадських організацій, котрі представляють інтереси пільговиків, даний проект рішення був погоджений.
Ситуація почала дедалі більше заглиблюватися в глухий кут. І не вийшла з нього навіть після неодноразових кількагодинних і надзвичайно емоційних засідань за участю всіх зацікавлених сторін.
«Компромісу досягти так і не вдалося. Нині питання пільгових перевезень знаходиться в стадії обговорення», — повідомив газеті «Звягель» у середу ввечері, одразу по закінченню чергового такого засідання, Сергій Колотов.
Поки точаться дискусії, в міських автобусах громадського користування продовжують діяти правила перевізників, установлені 25 березня: безкоштовний проїзд для пільговиків залишається тільки в «пільгових» автобусах, у решті — всі платять на однакових умовах, по 2 гривні.
Цієї п’ятниці, 12 квітня, обурені пільговики мають намір влаштувати мітинг-протест із вимогами відновити діючу до 25 березня систему пільгових перевезень. Якщо ж до їхніх вимог не дослухаються, то вони залишають за собою право направити звернення до вищих органів влади. Як стало відомо «Звягелю», принагідно, під час мітингу, збираються висловити свою позицію й ті представники громади, котрі не згодні з рішенням міської ради щодо перенесення пам’ятника Леніну.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА