Реєструємо автомобіль «по-новому»

Добрий день, шановна редакція газети «Звягель»! Останнім часом багато обговорюють новий порядок постановки на облік автомобілів. Роз’ясніть, у чому полягають новації та чи вступили вони в дію?
Анатолій К., м. Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Міністерством внутрішніх справ України Наказом №809 від 17 вересня 2012 були внесені суттєві зміни до Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них (далі — Інструкція). Остаточно ці зміни набули чинності з 01 січня 2013 р.
Однією з основних змін стала нова редакція п.1.4. Інструкції, відповідно до якої реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів (далі — ТЗ), що належать фізичним особам, здійснюються за місцем звернення власника або його уповноваженої особи, незалежно від місця реєстрації (проживання) власника. При цьому в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) особи, за якою реєструється транспортний засіб.
І хоча частина друга передбачає, що реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів здійснюються за місцем реєстрації (проживання) їх власників до впровадження в експлуатацію Національної автоматизованої інформаційної системи Державної автомобільної інспекції, але не пізніше 1 січня 2013 року, але на практиці ще не у всіх регіонах дана система запрацювала на всю потужність.
Згідно з пунктом 4.8. оновленої Інструкції, перереєстрація ТЗ у разі зміни їх власників проводиться на підставі документів, що підтверджують правомірність придбання ТЗ. Зняття з обліку таких ТЗ не проводиться. Попередньо видані свідоцтва про реєстрацію ТЗ (технічні паспорти) вилучаються та долучаються до матеріалів перереєстрації. При цьому реєструючими органами проводяться дії, відповідно до даної Інструкції.
Також спрощено порядок внесення змін до реєстраційних даних щодо автомобіля, якщо не відбувається зміни власника або якщо не було загублено свідоцтво про реєстрацію машини. Тепер, згідно з пунктом 4.2. Інструкції, для внесення таких змін та заміни свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу фізичного огляду авто працівниками МРЕВ не потрібно.
І, напевно, головною зміною стало суттєве зменшення вартості процедури переоформлення авто, зокрема для тих, які були у вжитку.
Згідно з п.3.4. Інструкції, працівниками МРЕВ здійснюється контроль за внесенням обов’язкових платежів власниками ТЗ, у тому числі збору за першу реєстрацію ТЗ, збору на обов’язкове пенсійне страхування.
Відповідно до п. 12 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.98 №1740, платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні в підрозділах Державтоінспекції МВС.
Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з вищезазначених операцій сплачується у розмірі, що залежить від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу, довідки-рахунку торговельних організацій, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, у розмірі:

  • 3% — якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

  • 4 % — якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

  • 5 % — якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.


Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня складає 1147 грн.
Отже, при купівлі та постановці на облік вживаного автомобіля збір до ПФ не сплачується. При придбанні нового автомобіля та його реєстрації в МРЕВ власник змушений буде сплатити збір до Пенсійного фонду в розмірі від 3% до 5% від його вартості.
Згідно з пунктом 173.2. статті 173 Податкового кодексу України, продаж легкового автомобіля, мотоцикла або моторолера не частіше одного разу на рік податком на доходи фізичних осіб не оподатковується. У разі продажу транспортного засобу вдруге і більше за календарний рік, продавець сплачує податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5% від ціни другого і кожного наступного продажу у звітному році. Відповідно, при купівлі-продажу автомобіля, що був у вжитку, не частіше одного разу на рік, відпадає необхідність і в його оцінці.
Крім цього, були внесені зміни до Декрету Кабінету Міністрів України №7-93 «Про державне мито». Розмір державного мита за посвідчення договору купівлі-продажу транспортного засобу суттєво зменшений. Тепер мито при продажу транспортного засобу близьким родичам — батькам, дітям, подружжю — складе всього один неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто, 17,00 грн. Раніше ставка держмита становила в таких випадках 1% від вартості продажу. При відчуженні транспортного засобу стороннім особам розмір держмита складає 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто, 85,00 грн. До внесення змін розмір держмита в такому випадку становив 5% від суми договору.