Перелік жертв «Хюндаїв» поповнив житель Новограда…

Перелік жертв «Хюндаїв» поповнив житель Новограда…

Трагедія сталася у понеділок, 29 квітня. Швидкісний потяг «Хюндай», прямуючи вечірнім рейсом на Львів, насмерть збив жителя Новограда-Волинського в районі вулиці Шепетівської, за тяговою залізничною підстанцією. Спеціально обладнаного переходу через колії там немає, однак з обох боків до залізниці підходять добре протоптані стежки. А значить, ними часто користуються.
На наступний день про смерть людини на цьому місці нагадували лише чотири квітки, стебла яких були придавлені камінням обабіч залізничної колії. За свідченням жителів мікрорайону, які в той момент знаходились неподалік, за кілька секунд до трагедії потяг несамовито сигналив. А через деякий час заголосила жінка, збіглися люди… Трохи згодом прибула «швидка», але медики вже нічим не могли зарадити потерпілому. Ним виявився чоловік 39-ти років.
Свідчення очевидців, із якими вдалося поспілкуватися, скупі на подробиці щодо цього інциденту. Люди стверджують, що постраждалого вдарило повітряним потоком, внаслідок чого той зазнав травм, несумісних із життям.
Жителі, чиї будинки знаходяться по сусідству з переходом, запевняють, що на їхній пам’яті це перший такий випадок у цьому місці. Раніше, доки не запровадили швидкісний рух, а відтак дещо підняли залізничний насип, тут навіть переганяли худобу на пасовище. Місцеві стверджують, що часто користуються цим переходом, оскільки так зручно добиратися до автобусної зупинки. До того ж, запевняють, що добре знають час, коли за графіком мчить швидкісний «Хюндай»…
Протягом кількох годин після трагедії всі поїзди у тому місці подавали сигнал, кажуть очевидці. «Хюндай», що слідував наступного дня за цим же маршрутом, також почав задовго й гучно сповіщати про своє наближення. До слова, в цьому місці видимість поїзда обмежена.
Фахівці вже неодноразово відзначали, що швидкісні потяги, рік тому запроваджені на українських залізницях, рухаються незвично безшумно. Це й стає головною з причин, чому вони «зібрали» стільки жертв (відео смерті під колесами «Хюндая» 22-річного працівника залізниці в районі станції Дубово, зняте на встановлений у кабіні поїзда відеореєстратор, було навіть продемонстровано на загальнонаціональному телеканалі). Водночас експерти підкреслюють, що в багатьох країнах, де запроваджено швидкісне залізничне сполучення, біля колій споруджено захисний паркан. Натомість у нас обмежилися ремонтом залізничного полотна.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА