СНІД — це не приреченість

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ПОМЕРЛИХ ВІД СНІДу
Третя неділя травня вже традиційно відзначається як День пам’яті померлих від СНІДу. В цей день світова спільнота згадує людей, котрих знищила ця небезпечна хвороба, підтримує людей, які живуть з ВІЛ, їх друзів, близьких та привертає увагу суспільства до проблем розповсюдження епідемії, дискримінації та порушення прав ВІЛ-інфікованих.

Ставлення людей та суспільства до цієї теми змінилися, бо стало відомо, що інфікування ВІЛ не є ризиком, який характерний для певних категорій населення, дана проблема може торкнутися кожного з нас, оскільки ми живемо в країні, де продов­жують реєструватися нові випадки ВІЛ-інфекції.
Станом на 01.01.2013 року по Україні зареєстровано 223530 ВІЛ-інфікованих, з них хворих на СНІД — 56373 людини. За весь період епідемічного спостереження (з 1987 року по 01.01.2013 року) від захворювань, зумовлених СНІДом, померло 28498 людей. Україна залишається в категорії країн Східної Європи з найвищим рівнем поширеності ВІЛ-інфекції серед дорослого населення. За статистичними даними, інфікованість дорослого населення складає 1,1% населення країни.
Основним шляхом передачі ВІЛ в країні з 1995 року по 2007 рік включно був шлях передачі вірусу при ін’єкційному вживанні наркотичних речовин. З 2008 року відбулася зміна шляхів передачі — частка статевого шляху передачі стала вища, ніж при внутрішньовенному вживанні наркотиків, і на сьогодні цей шлях передачі вірусу домінує.
Не оминула ця проблема і Новоград-Волинський. У місті та районі за період з 1995 по 01.04. 2013 роки зареєстровано 442 ВІЛ-інфікованих. Захворіло на ВІЛ-СНІД — 162 особи.
Якщо проаналізувати шляхи передачі вірусу, то статевим шляхом інфікувалося 52% хворих, при вживанні наркотичних речовин — 36,8%, передача вірусу від інфікованої матері до дитини складає 9,6% та у 1,4% хворих шлях інфікування — невизначений.
За весь період реєстрації ВІЛ-інфекції у місті та районі померло від захворювань, зумовлених СНІДом, 89 людей. Основними причинами смерті хворих від цієї хвороби є пізнє виявлення факту ВІЛ-інфекції у людини на кінцевій стадії СНІДу, невчасне звернення ВІЛ-інфікованих за медичною допомогою та відмова від противірусного лікування.
В останні роки впровадження противірусної терапії привело до суттєвого зниження кількості випадків смерті, пов’язаних із ВІЛ. Ефективність противірусного лікування залежить від прихильності самих пацієнтів до терапії, їх відповідальності за власне здоров’я і безпеку оточуючих, культури і рівня обізнаності щодо ВІЛ-інфекції. У ВІЛ-інфікованих осіб, які постійно приймають противірусне лікування, вже через півроку значно знижується концентрація вірусу в крові, що різко зменшує ризик передачі вірусу іншим, а також позитивно відображається на стані здоров’я хворих. Вони мають змогу створювати сім’ї, народжувати дітей, мати достойну роботу.
Тому хочеться запросити всіх громадян до активного обстеження на ВІЛ-інфекцію з метою виявлення захворювання та в разі необхідності вчасного призначення противірусного лікування. Обстеження на ВІЛ можна пройти в кабінеті інфекційних захворювань, який розташований на першому поверсі інфекційного корпусу Новоград-Волинського міськрайТМО.
Варто пам’ятати, що сьогодні ВІЛ-інфекція — це не вирок приреченості та самотності. Препаратами для противірусного лікування хворі забезпечуються безкоштовно, а психосоціальну підтримку таким людям надають громадські об’єднання ВІЛ-позитивних людей та центри соціальних служб, які допомагають людям з ВІЛ-позитивним статусом адаптуватися в суспільстві.
І.ДІДИК, лікар-інфекціоніст Новоград-Волинського міськрайТМО