Унікальний діагностичний центр «Експерт» відкрито у Житомирі

Унікальний діагностичний центр «Експерт» відкрито у Житомирі

Донедавна Житомирщина могла лише мріяти про медичне обладнання, що відповідає золотим стандартам Європи та Америки. Відтепер найсучасніші діагностичні технології стали реальністю для лікарів та пацієнтів нашого регіону — на території обласної лікарні імені О.Ф.Гербачевського 16 квітня відбулося урочисте відкриття одного з дев’яти в Україні МДЦ «Експерт» (медичного діагностичного центру). Подібні центри сучасної діагностики вже працюють у Харкові, Кіровограді, Запоріжжі, Луганську, Дніпропетровську, Рівному, Сумах та Шепетівці. Відтепер такий центр, оснащений обладнанням японської фірми «Toshiba», відкрито і у Житомирі.
Цю подію називають проривом у якості діагностики — йдеться про сучасний 1,5-тесловий магнітно-резонансний томограф, комп’ютерний 64-зрізовий томограф та УЗД-апарат експертного рівня. Тепер не потрібно їхати на діагностику у столицю — сучасне японське обладнання дозволяє проводити у Житомирі усі необхідні дослідження. Лікарі медично-діагностичного центру «Експерт» пройшли навчання у Голландії, тож спеціалісти обіцяють, що тандем фахівців і новітньої апаратури здатен у найближчий час якісно покращити ситуацію в охороні здоров’я. Зокрема, із серцево-судинними та онкологічними хворобами, від яких найбільша смертність.
— Ми раді презентувати найсучасніше медичне обладнання, яке надасть максимальні діагностичні можливості спеціалістам обласної лікарні, — сказав генеральний директор МДЦ «Експерт» Володимир ЯЩЕНКО. — Хотілося би подякувати людям, без яких неможливим було б створення такого центру, а саме — керівництву Житомирщини та обласної лікарні. Їхнє бачення розвитку медицини є провідним.
Провідним є і приклад роботи, який демонструє житомирська влада у співпраці з бізнесом. Державно-приватне партнерство у сфері медицини запозичили у європейських країн і вважають, що такий підхід стане панацеєю для української системи охорони здоров’я.
— Впродовж останніх років три чверті грошей з обласного і державного бюджетів ми віддаємо на облаштування лікарень, але ці гроші «уходять», наче вода у пісок, — розповів журналістам губернатор Сергій РИЖУК. — Тож ми вирішили піти іншим шляхом: нехай обладнання купує приватна медицина, а влада бере на себе зобов’язання компенсувати громадянам витрати на діагностику. Пригадуєте, у 2010 році я говорив, що наша мрія — оснастити лікувальні заклади технікою, яка дозволить економити гроші і використовувати бюджет на соціальні потреби? Так ось, наші спеціалісти підрахували, що на компенсацію пільговикам необхідно виділити з бюджету близько 10,5 мільйонів гривень. Збираємось прийняти рішення про це на найближчій сесії обласної ради. Зауважте, що на останній сесії було виділено 45 мільйонів на при­дбання медичної апаратури для лікарень! Зробимо усе, що можемо, щоб люди не гнівалися, що працюють лише на ліки і обстеження.
Готовність йти назустріч пацієнтам демонструє і керівництво МДЦ «Експерт», впроваджуючи соціальні ініціативи. Серед них — безкоштовне обстеження дітей з підозрою на онкологічні захворювання (необхідне лише направлення консиліуму лікарів). Також тут діють знижки для усіх соціально-незахищених категорій (10%), пацієнтів віком до ­­­18 років (20%) та членів «Лікарняної каси».
Обстеження на УЗД коштує 185 гривень, на комп’ютерному томографі — 450 грн., а на магнітно-резонансному — 695 грн.
Як розповіли інвестори, нове обладнання коштує півтора мільйони євро, а на його утримання щороку слід додатково витрачати понад мільйон гривень. Але ноу-хау того варте — за декілька секунд лікарі отримують повне зображення пацієнта від голови до п’ят з мінімальним рентген-навантаженням. Усі ці зображення зберігатимуться у спеціальному архіві.
Додаткову інформацію можна дізнатися за телефонами: (0412) 43-75-15, (067) 411-08-24.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА