А як жити батьку?

«ВСЕ ОДНО ПІДУ»
Віддаючись волі почуттів, ми не запитуємо себе, чи надовго — назавжди! Коли Аліна (імена в матеріалі змінено) виходила заміж за військового Олега Фалька, для неї найважливішими були його поцілунки, аніж замислюватися про те, пара вони чи не пара? Незабаром народилася Міла. Жили, як кажуть, душа в душу. Чим не щаслива сім’я? Все змінилося, коли Аліна несподівано закохалась. Хтось із знайомих «настукав» Олегу, побачивши, як чоловік виходив од його дружини. Олег у зраду не повірив — можливо, він довіряв Аліні? Недарма до непередбаченої трагедії написав на своїй сторінці в соціальній мережі «ВКонтакті»: «Найбільше на світі кохаю ніжну, красиву і єдину жінку в житті, свою дружину»…
Грім ударив, коли Аліна заявила, що йде.
— Ти збожеволіла! — стиснув кулаки чоловік.
Але вона молила, падала на коліна:
— Та зрозумій ти: кохання давно минуло. Я кохаю іншого…
На це розплакалася дочка:
— Я вас ненавиджу!
Щоби не травмувати психіку дитини, Аліна таки вирішила не поспішати, зустрічаючись із Андрієм потайки. Олег робив вигляд, що не здогадується. Лише впадав у депресію. З якогось часу він навіть не хотів прокидатися від сну. Ледве розплющуючи повіки — здавалося, на нього валиться бетонна плита, котра ховає його назавжди. Навіть фізично відчував її вагу, і в такі хвилини йому хотілось одного — померти.
«ТИ МЕНЕ НЕ РОЗУМІВ»
Він мовчав. Лише якось заговорив:
— Не роби дурниць! Я кохаю тебе. Чи…
— Що чи? Я втомилася! Ти ніколи мене не розумів, а він…
Вона й не усвідомила, що зірвалася. Вперше за розмовою спалахнув Олег. Тоді ще він вагався: може, поговорити з приятелем? Потім вирішив: нема сенсу. Адже все залежить од жінки.
Аліна ж примовкла. Дочку завезла до бабусі. А Олег усе чекав, що кошмар завершиться. Просив привезти дочку. Мовляв, побачитись. І вся сім’я зібралася докупи. У той роковий вечір Міла сиділа за столом, вона почула сварку дорослих.
— Я тебе прошу, подумай. Навіщо дитині другий батько? — Олег був блідий. — Я вас йому не віддам!
Аліна на це посміхнулася. Мабуть, її жіноча інтуїція не відчула прихованої загрози? Інакше намагалась би згладити конфлікт, і хто знає… Але вже було пізно. В голові Олега без його волі виникла страшна ідея. Він уперше ніби в кривому дзеркалі побачив своє майбутнє життя: не зможе доторкнутися до Аліни, тимчасові зустрічі з Мілою… Як жити? Завжди бути разом? Невже не можна зробити так, щоб завжди бути разом? І тоді прийшло усвідомлення: потрібно! Лише потрібно знайти силу переступити у самому собі людське. І він вирішив.
«НАЗАВЖДИ РАЗОМ»
Ні, він не роздумував. Плани вибудувалися самі собою: удар сокири спочатку поразив доньку. Побачивши її скривавлене тіло, Аліна страшно закричала і, ковтаючи повітря перекошеним ротом, потяглась руками. А він чекав. Лише переконавшись, що дружина зрозуміла і осягла все жахіття, звалив її наступним ударом.
У «мертвій квартирі» оперативники виявили наповнену водою ванну зі слідами крові. Там же валялося лезо бритви. Однак тіла не було…
Злякавшись, що від порізаних вен швидка смерть не настане, вбивця вирішив діяти напевно. У голові крутилося: потрібно прощати, розуміти і не тамувати образу, щоб не чекати миті відомстити. Йому подобалася ця фраза. Він навіть якось записав її на своїй сторінці в Інтернеті. Тільки сам простити не зміг. Перелізши через перила балкону, впав униз. Остання думка була: «Тепер ми назавжди разом!»
* * *

Про ревнощі, які перетворюють людину на звіра, написані томи. В цій історії, здавалось би, все зрозуміло. Однак слідству ще потрібно довести провину вбивці.
— Дізнавшись, що Олегу призначене довічне ув’язнення, я був здивований, — пояснив керівник слідчого відділу. — А якщо доведений через ревнощі до нестями, він був вже не осоружним?
Якщо експертиза це встановить, то хоч якось відбілить його ім’я. Хтось заперечить: мовляв, яка різниця? Адже виправдання такому злочину бути не може! Проте в Олега залишився старий батько. Як йому жити далі?
Підготував Микола РОМАНІВ