Цирк поїде. Що залишиться?

Цирк поїде. Що залишиться?

АБО П’ЯТЬ ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ЗА ПОНІВЕЧЕНУ ПАРКОВУ ЗОНУ
Саме таку суму сплатив на спецрахунок відділу культури міської ради заїжджий цирк, що дає вистави в місті цими днями. Водночас циркові звірі, для яких спорудили тимчасові загони на парковій території, добряче стоптали й общипали газони. А йдеться, між іншим, не про околицю — на кону центральний Парк культури й відпочинку, улюблене місце городян, один із осередків проведення «Лесиних джерел», що відбудуться менше, ніж за місяць. Чи встигнуть за цей час «відійти» газони — питання непросте.
Начальник відділу культури міської ради Людмила ГАММА поділяє стурбованість із цього приводу, проте зазначає, що відділ культури в таких випадках є своєрідним заручником. Доводиться вибирати: чи дозволити приїзд цирку (лунапарку) у місто з усіма вищезгаданими наслідками, чи заборонити й водночас позбавити новоград-волинців можливості додаткових розваг.
— Зрозуміло, що не кожна родина може поїхати, скажімо, в Рівненський зоопарк, щоб показати своїм діткам звірів. Тож що нам робити? Або приймати цирки, або берегти газони, — пояснює Людмила Петрівна. — Ще коли міським головою був М.П.Боровець, було прописано правила й умови, на яких місто можуть відвідувати різноманітні цирки й лунапарки. Ми доводимо до відома їхнього керівництва ці умови. Зокрема, там є пункт про прибирання після себе території. Тоді ж було підвищено суму внеску до бюджету до 5 тисяч гривень. Ці кошти згодом витрачаються на благоустрій об’єктів, що перебувають на балансі відділу культури.
«У Новограді-Волинському немає пристосованого місця для заїжджих цирків. Раніше можна було використати територію стадіону «Авангард», однак зараз, коли її впорядкували, там не дозволяють. Тож залишається тільки парк», — визнає Людмила Гамма.
Ми спробували знайти керівника цирку, щоб поцікавитися його поглядом на проблему. Панянка у касі, почувши запитання, сказала, що керівника зараз немає. На прохання йому зателефонувати — зробила вигляд, що не розуміє ні української, ні російської. Хоча одразу після цього без проблем спілкувалася із бажаючими придбати квитки. Через декілька хвилин підійшов чоловік, котрий свого імені не назвав, але представився помічником організатора. «Все приберемо», — повторив він декілька разів. Що ж, побачимо.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА