Незважаючи на погодні умови, врожай очікується високий

Незважаючи на погодні умови, врожай очікується високий

На полях СТОВ «Агросоюз» у селі Орепи 10 липня відбувся виїзний семінар-нарада щодо підготовки до цьогорічних жнив. Основною метою зустрічі було обговорення конкретних заходів із вдосконалення сортової політики, збільшення врожайності ранніх зернових та зернобобових, проведення жнив у поточному році.
Учасники семінару ознайомились із рекомендаціями наукових установ щодо оптимального забезпечення процесу жнив, обговорили питання створення безпечних умов праці під час їх проведення та збереження врожаю від вогню. Говорилося і про проблеми підготовки землі і насіння до посіву озимих, демонструвалися посіви зернових культур. Однак найголовніший наголос ставився саме на початок жнив.

Агрономічна практика свідчить, що висока родючість грунту, сучасна генетика та оптимальні терміни посіву є важливими передумовами для підвищення та стабілізації врожайності сільськогосподарських культур. У теперішній час отримання високих та стабільних врожаїв неможливе без використання хімічних засобів захисту рослин.
Саме тому під час семінару було проведено презентації препаратів, що використовуються для захисту зернових від поширення бур’янів та боротьби зі шкідниками і різними хворобами.
У нараді взяли участь голова Новоград-Волинської РДА С.Лавренюк, його перший заступник Р.Кирилюк, заступник начальника управління агропромислового розвитку В.Ющук, спеціалісти управління агропромислового розвитку, представники районної інспекції держтехнагляду та МНС, керівники сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств району, головні агрономи сільгосппідприємств, дистриб’ютори.
Як зазначив Сергій Лавренюк: «Ми всі побачили, об’їжджаючи поля, що через тиждень почнеться масове збирання зернових культур. Відповідно до загального обсягу посівних площ, технічних і природно-кліматичних умов, ми плануємо завершити жнива впродовж двох тижнів. За цей час має пройти основне збирання зернових».
Для гостей свята підготували низку сюрпризів. Їх зустрічали красуні в національному вбранні і пропонували їм гарячі і прохолодні напої з бутербродами. Лунала музика у виконанні вінницького гурту «Graffsti Musik Graip», а бажаючі мали можливість піднятися в небо на висоту пташиного польоту на величезній повітряній кулі. До речі, журналісти «Звягеля» також отримали порцію адреналіну, політавши над засіяними зерном ланами.
Загалом зустріч пройшла тепло, плідно і дружно. А насамкінець було наголошено, що Новоград-Волинщина серед районів Житомирщини є найкращою щодо вирощування зернових культур. Незважаючи на цьогорічні погодні умови — засуху та дощі — врожай очікується непоганий. А найголовніше — це почати жнива правильно і без втрат.
Микола МАРУСЯК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА