Пора літнього відпочинку, а закордонних паспортів — немає

ХТО БУДЕ ВІДПОВІДАТИ ЗА ЗАТРИМКУ ВИДАЧІ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТА, ТА СКІЛЬКИ ВІН РЕАЛЬНО КОШТУЄ?
Добрий день, шановна редакція газети «Звягель». Майже два місяці тому в одному із дочірніх підприємств міграційної служби Житомира я замовила закордонний паспорт, не терміновий, та сплатила майже 600 гривень, з яких частина пішла на різні довідки та послуги. Замовляла у Житомирі, а не Новограді-Волинському, оскільки мені сказали, що так буде швидше. Там мені пообіцяли, що паспорт зроблять через місяць, втім, я досі його не отримала. А тому прошу вас роз’яснити: хто несе відповідальність за затримку видачі паспорта?
Яна У. м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Справді, останнім часом ситуація, що склалася навколо закордонних паспортів, цікавить багатьох людей. Особливо тих, хто збирається виїхати за кордон, зокрема, на літній відпочинок. Серед головних питань — коли все ж почнуть видавати паспорти, скільки вони насправді коштують та який необхідний перелік документів, передбачених законом, потрібно надати.
ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, НЕОБХІДНИХ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПАСПОРТА
Відповідно до п.10 «Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1995 р. №231, для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон подається:

  • заява-анкета встановленого зразка;

  • паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років, після прийняття документів повертається);

  • копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи;

  • дві фотокартки розміром 3,5х4,5 сантиметра;

  • квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати.


Особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу, разом із заявою про оформлення паспорта подають довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України. Форма довідки затверджується Міноборони.
Відомості про дітей, котрі їдуть за кордон разом з батьками (законними представниками), вписуються у паспорти батьків чи одного з батьків (законних представників) на підставі заяви громадянина, у чий паспорт вписуються діти.
Заяви про оформлення паспорта / проїзного документа розглядаються протягом не більш як трьох місяців з дня подання документів (дострокове — до 10 робочих днів — оформлення паспорта / проїзного документа здійснюється за заявами громадян), а якщо поїздка пов’язана з терміновим лікуванням від’їжджаючого, — від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого чи смертю родича, який проживав за кордоном, то протягом трьох робочих днів.
ПІДСТАВИ ДЛЯ ТИМЧАСОВОЇ ВІДМОВИ У ВИДАЧІ ­ПАСПОРТА/ПРОЇЗНОГО ДОКУМЕНТА

  1. Громадянин, обізнаний з відомостями, що становлять державну таємницю, — до закінчення строку, встановленого Законом України «Про державну таємницю» (у разі виїзду за кордон на постійне проживання);

  2. діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов’язання — до виконання зобов’язань або розв’язання спору за погодженням сторін, у передбачених законом випадках, чи забезпечення зобов’язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України;

  3. стосовно громадянина у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого заборонено виїжджати за кордон — до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

  4. він / вона засуджений за вчинення кримінального правопорушення — до відбуття покарання або звільнення від покарання;

  5. він / вона ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи) — до виконання зобов’язань;

  6. він / вона свідомо сповістив про себе неправдиві відомості — до з’ясування причин і наслідків подання неправдивих відомостей;

  7. він / вона підлягає призову на строкову військову службу, — до вирішення питання про відстрочку від призову;

  8. щодо нього / неї подано цивільний позов до суду — до закінчення провадження у справі;

  9. він / вона перебуває під адміністративним наглядом органів внутрішніх справ — до припинення нагляду.


СКІЛЬКИ Ж НАСПРАВДІ КОШТУЄ ЗАКОРДОННИЙ ПАСПОРТ?
Донедавна це було досить складне та неоднозначне питання. На офіційному сайті Державної міграційної служби зазначають, що вартість закордонного паспорта складає 377 гривень 15 копійок, з яких держмито — 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 №7-93 «Про державне мито»), вартість послуг — 87,15 грн. та вартість бланка — 120 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. №795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання»).
На практиці у пунктах оформлення закордонних паспортів до цієї суми ще нараховують вартість різних послуг та довідок, його вартість зростає приблизно до 600 гривень, а за терміновий паспорт — сума подвоюється.
Однак один із жителів Запоріжжя, обізнаний зі своїми правами, домігся винесення безпрецедентного рішення суду, згідно з яким Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд визнав, що для отримання закордонного паспорта необхідно сплатити лише державне мито у сумі 170 гривень.
Після цього випадку була ще низка аналогічних позовів, серед них і позов житомирянина, у результаті чого Житомирський окружний адміністративний суд також став на захист позивача та визнав, що паспорт коштує 170 гривень.
Крапку у цій історії поставив Вищий адміністративний суд України, який 05 червня 2013 року постановою по справі К/800/10107/13, хоча й змінив резолютивну частину рішення Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду «Зобов’язати УДМСУ у Запорізькій області оформити та видати ОСОБА-4 такий паспорт на підставі поданих ним документів» та «Зобов’язати Управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області повторно розглянути питання щодо оформлення та видачі ОСОБА-4 паспорта громадянина України для виїзду за кордон на підставі поданих ним документів», але при цьому лишив незмінною мотивувальну частину рішення.
Зокрема, Вищий адміністративний суд України зазначив, що послуги ДМС можуть надаватися особі лише за її письмовою заявою, тобто за наявності у неї бажання їх отримати і не мають обов’язкового характеру. Особа, яка звертається за оформленням паспорта, зобов’язана відповідно до пункту 10 Правил оплатити державне мито за оформлення і видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон у розмірі 170 гривень і, оплачуючи послугу міграційної служби «оформлення і видача паспорта громадянина України для виїзду за кордон» у розмірі 87 гривень 15 копійок, у такий спосіб сплачує вартість одних і тих же його дій (послуг) вдруге.
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗАТРИМКУ У ВИДАЧІ ПАСПОРТА
Представники державної міграційної служби майже у всіх засобах масової інформації повідомляли, що затримка з видачею закордонних паспортів сталася через заміну виконавця, який друкує бланки паспортів з концерну ЄДАПС на державний поліграфкомбінат «Україна».
Через зміну виконавця у черзі на видачу закордонних паспортів опинилися понад сто тисяч українців, у тому числі — мешканці Новограда-Волинського. Представники ДМС у своїх заявах обіцяли виправити ситуацію найближчим часом, але термін «найближчим часом» є досить фігуральним.
На жаль, чинним законодавством України не передбачена конкретна відповідальність органу ДМС за затримку у видачі закордонного паспорта.
При цьому, якщо через затримку у видачі паспорта (особливо термінового), ви зазнали реальних матеріальних чи моральних збитків, що підтверджується відповідними доказами, то ви маєте право звернутися із відповідним позовом до суду.