«Лесині Джерела-2013»: люди, події, враження

«Лесині Джерела-2013»: люди, події, враження

На офіційному відкритті міський голова Володимир Загривий назвав «Лесині джерела» багатонаціональним цар-святом. І справді, жодна інша місцева подія не має статус міжнародного, настільки потужних масштабів і не збирає таку кількість гостей.
Цього року у Новоград-Волинський прибули делегації з Білорусії, Грузії, Росії, Польщі, Іспанії та Хорватії. Відвідали захід народні депутати-земляки — Володимир Литвин і Юрій Благодир. Завітали представники українських міст-партнерів, з якими Новоград співпрацює у рамках Міжнародної програми ООН, творчі колективи з Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Черкаської, Рівненської, Харківської, Хмельницької та, звісно, Житомирської областей. Були присутні й екс-мери Новограда — як не крути, а свято об’єднує усіх, хто причетний до його організації у різні роки. Міський голова В.І.Загривий висловив подяку за участь людей у літературно-мистецькому святі, а також розповів про те, як шанують сьогодні новоград-волинці ім’я всесвітньо відомої землячки.
Головною подією офіційної частини стала вистава творчих побратимів Звягеля — Львівського драматичного театру імені Лесі Українки. Цей колектив вже вдруге презентує увазі звягельчан свій творчий доробок. Слід зауважити, що обидві вистави — минулорічна «І все-таки я тебе зраджу» та цьогорічна «Лісова пісня» — залишили багато яскравих вражень.
Приїзд професійних акторів дав привід глядачам по-новому осягнути і «Лісову пісню», і талант Лесі Українки загалом. Варто було би запрошувати театральні колективи із виставами до нас частіше, аніж раз на рік. Тим паче, що вартість їхнього виступу значно нижча, ніж приїзд багатьох інших, не завжди цікавіших, колективів. Їдучи до нас, львів’яни не гналися за гонораром, мотивуючи це тим, що «їдуть вони до Лесі», і вже це — показово. Оригінальна постановка драми-феєрії, з новим режисерським поглядом, не залишила у залі байдужих, а наприкінці вистави розчулені та вражені глядачі аплодували стоячи, зі сльозами на очах. У тому числі — художньому керівнику театру, Заслуженій артистці України Людмилі Колосович та директору Миколі Лисюку.
— Сподіваюсь, що це свято додасть усім нам розуміння,що потрібно зрештою реалізувати мрії, до яких прагнула, долаючи складнощі, Леся Українка. Вона випередила час, зуміла поглянути у майбутнє і сказати, що слід зробити, аби сягнути цього майбутнього… — Такі теплі слова, зокрема, сказав народний депутат України Володимир Литвин.
— Не думав, що свято існуватиме так довго і це, безумовно, велика честь для мене, — поділився автор свята Микола Мартинюк. — Ім’я Лесі Українки — геніальне і усіх нас зобов’язує. Дякую тим, хто приїздить до нас на свято, хто допомагає проводити його.
Юлія КЛИМЧУК