Втручаються у підприємницьку діяльність? Дзвоніть на «гарячу лінію»

Дерегулювання підприєм­ницької діяльності — це комплекс заходів, запроваджених державою, спрямованих на зменшення тиску органів державної влади на суб'єктів підприємницької діяльності (особливо малого та середнього бізнесу), з метою створення безпечних та сприятливих умов розвитку підприємництва в Україні.
Такі заходи запроваджено шляхом прийняття Закону України «Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», внесення змін до низки законів та кодексів України (зокрема, «Про міліцію», Податкового кодексу України). Крім того, Президентом України видано низку указів, які вимагають від органів виконавчої влади мінімізувати втручання у підприємницьку діяльність та не припускати створення перешкод для розвитку бізнесу в Україні.
Так, Законом України «Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» чітко визначено повноваження більшості органів контролю під час проведення контрольно-ревізійних заходів. Органи контролю зобов'язані планувати свою роботу шляхом затвердження щоквартальних або щорічних планів перевірок. Такі плани складаються з урахуванням ступенів небезпеки підприємств (визначених відповідними постановами Кабінету міністрів України).
Про проведення планового заходу орган контролю зобов'язаний повідомити суб'єкта господарювання не пізніше, ніж за 10 днів до початку такого заходу. Для проведення перевірки службовим особам видаються відповідні направлення або тимчасові посвідчення, які вони зобов'язані пред'явити підприємцю до початку перевірки. Строк здійснення планового заходу не може перевищувати п'ятнадцяти робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва — п'яти робочих днів, якщо інше не передбачене законом.
Законом встановлено перелік підстав для проведення позапланових заходів: подання суб'єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням; виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у документах обов'язкової звітності, поданих суб'єктом господарювання; перевірка виконання суб'єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення планових заходів органом державного нагляду (контролю); звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства; неподання у встановлений термін суб'єктом господарювання документів обов'язкової звітності без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню таких документів; настання аварії, смерті потерпілого, внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання.
Під час проведення позапланового заходу з'ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу, з обов'язковим зазначенням цих питань у посвідченні (направленні) на проведення державного нагляду (контролю).
Права суб'єкта господарювання визначені ст.10 зазначеного закону. Зокрема, суб'єкт господарювання має право не допускати працівників органів контролю до проведення перевірки у разі порушення ними вимог законодавства, у разі порушення ними умов здійснення державного контролю, оскаржувати незаконні дії та рішення посадових осіб органів контролю, одержувати та знайомитися з актами органів контролю та ін.
Наказом Генерального прокурора України № 3-гн від 07.11.12 «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів» дерегулювання підприємницької діяльності визначено одним із основних напрямів діяльності органів прокуратури України.
За таких обставин, у зв'язку з прийняттям Закону України «Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», враховуючи розпорядження Генерального прокурора України № 81 від 04.07.2012 «Про організацію прийняття повідомлень на телефон «гарячої лінії» в органах прокуратури України», розпорядження прокурора Житомирської області, Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою організовано роботу «гарячої лінії» за телефонами: (04141) 5-52-58; 5-23-57 для прийому повідомлень про факти незаконного втручання в підприємницьку діяльність з боку службових осіб контролюючих та правоохоронних органів.
Д.ПЕТРИШИН, прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури