Всупереч ярму із боржників, «Теплокомуненерго» до зими готове

Всупереч ярму із боржників, «Теплокомуненерго» до зими готове

Менше місяця залишається до орієнтовної дати початку опалювального сезону. З якими напрацюваннями готується увійти в зиму «Теплокомуненерго» і які проблеми залишаються невирішеними на підприємстві, — про це наша розмова з його директором Людмилою ТОДОРОВИЧ.
— Людмило Михайлівно, основними пріоритетами очолюваного вами підприємства залишаються забезпечення безперебійної роботи в осінньо-зимовий період, скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів та надання якісного теплопостачання споживачам. Що зроблено протягом міжсезоння, яке минає?
— Колектив «Теплокомуненерго» в черговий раз успішно закінчує роботи щодо підготовки теплового господарства до опалювального сезону 2013-2014 років. За ремонтний період освоєно понад 5 млн. грн. У тому числі лише працівниками колективу — більше 3,5 млн. грн. Крім обов’язкових щорічних регламентних робіт із підготовки теплового господарства до опалювального періоду, виконували будівельно-монтажні роботи із заміни аварійних ділянок трубопроводів, котельного обладнання тощо.
За рахунок субвенційних та власних коштів проведено заміну аварійних ділянок теплових мереж на труби з пінополіуретановою ізоляцією (протяжністю 2,4 км). За всі роки на підприємстві вже замі­нено 51% аварійних ділянок теплових мереж на такі труби, в результаті чого втрати в тепломережах становлять усього 6% при нормативних 13%.
Закінчуються роботи з технічного переоснащення котельні по вул. І. Франка, 15А (термін окупності проекту — 1,8 сезону). Ще на двох котельнях замінено два котли потужністю 4,0 та 4,5 МВт. Проведено заміну дахів площею 1800 м2, ремонт димових труб та багато інших робіт.
Завдяки цьому підприємство планує знизити споживання газу на 5%, електроенергії — на 11%, скоротити 12 операторів. Нині колектив налічує 94 працівники.
— Відомо, що «Теплокомуненерго» взяло курс на переобладнання котелень новітньою автоматикою. У цьому напрямку є прогрес?
— Так, ще одна котельня (по вул. Шевченка, 51) переведена на роботу в автоматичному режимі, тобто без операторів. Термін окупності проекту складе 1,2 сезону. А загалом за чотири роки на підприємстві переведено 7 котелень на роботу в автоматичному режимі. Всі параметри роботи цих котелень виведені на дисплей комп’ютера в диспетчерській, що дало змогу здешевити виробництво теплової енергії на суму 956 тис.грн.
— Традиційно найбільшою проблемою залишаються боржники. Водночас державна політика стає дедалі жорсткішою до підприємств, які несвоєчасно розраховуються за спожитий газ…
— На сьогодні населення заборгувало за спожите тепло за минулий період 700 тис. грн. При цьому вже декілька років поспіль держава не підвищувала тарифи на теплопостачання. І хоча юридичною службою була проведена значна судово-претензійна робота (102 боржники на суму 177,5 тис. грн. подано до суду, у виконавчій службі знаходиться на виконанні 166 виконавчих документів на загальну суму 239 тис. грн.), боржники не поспішають розрахуватися. Я маю надію, що хоч частина з них сплатить борги до 15 жовтня.
У свою чергу, підприємство має немалі боргові зобов’язання перед НАК «Нафтогаз України».
А віднині, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №618-р від 17.07.2013 р., відпуск газу для теплопостачальних підприємств залежатиме від відсотка оплати в поточному місяці. Цитую п. 3 розпорядження: «Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України», керівникам центральних органів виконавчої влади, Голові ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських адміністрацій забезпечити негайне обмеження постачання природного газу до технологічного мінімуму суб’єктам господарювання, які виробляють теплову енергію, за умови не проведення в повному обсязі розрахунків за спожитий газ». Тож через безвідповідальних споживачів можуть постраждати сумлінні платники, яким колектив підприємства вдячний за своєчасні розрахунки.
Наостанок хочу запевнити, що колектив «Теплокомуненерго» докладе максимум зусиль для забезпечення якісного теплопостачання в помешкання нашого міста.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА