Як звільнити місто від вигрібних ям?

Як звільнити місто від вигрібних ям?

РЕЦЕПТ ВІД КООПЕРАТИВУ «ОЛІЙНИК»
Про шкоду, яку завдають довкіллю вигрібні ями, написано сотні аналітичних матеріалів. Попри це, більшість жителів околиць продовжують ними користуватися в очікуванні централізованої каналізації. Втім, альтернатива є, і це продемонстрували жителі кількох вулиць, що неподалік від мікрорайону «Дружба». П’ять років тому, за ініціативи (на той час) депутата міської ради Сергія ПОРТЯНКА, вони об’єдналися в кооператив, який спромігся залучити кошти, додати до них власні і спорудити сучасні, енергоощадливі вуличні каналізаційні мережі. Нині відбувається процес безоплатної передачі цих мереж на утримання й обслуговування Водоканалу.

Кооператив утворили власники півсотні будинків, що розташовані по 1-му й 2-му провулках Олійникова, а також по вулиці Олійникова. Проект реалізували на засадах тристороннього співфінансування — міжнародних донорів (кошти ПРООН), міської ради і власних коштів (120 тисяч грн.).
«Загальна кошторисна вартість проекту за попередніми оцінками сягала 540 тисяч гривень. Але, враховуючи, що ми на кожному етапі підходили економно (при цьому, не втрачаючи в якісних характеристиках), всі роботи аж до здачі в експлуатацію обійшлися у 340 тисяч грн., — розповідає ініціатор проекту, директор хлібозаводу Сергій Портянко. — Усі, з ким ми контактували, у кого замовляли обладнання, поставилися до нас із розумінням, і де могли, там здешевили його вартість. При цьому весь каналізаційний комплекс — автоматизований і являє собою найновіші технології, які не тільки дозволяють уникнути забруднення грунту, а й економні — робота насосів обходиться всього 5-7 грн. на місяць за електроенергію з одного будинку. Таким чином наш кооператив продемонстрував громаді міста, як потрібно вирішувати проблему утилізації рідких відходів».
Не є таємницею, що приватний сектор часто-густо зливає побутові відходи прямо у ливневу каналізацію. Це підтверджують дослідження проб води в річці Случ, які щороку показують значне перевищення допустимих норм за бактеріологічними та іншими показниками. На жаль, попри відчутне підвищення розміру штрафів, боротьба з порушниками поки що належного ефекту не дає. Водночас будівництво магістральних колекторів на околиці триває повільно, бо вимагає величезних фінансових затрат. Тож Сергій Портянко переконаний, що майбутнє екологічної безпеки міста — саме за такими каналізаційними комплексами, який збудував вуличний кооператив «Олійник».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА