Щодо надання населенню житлових субсидій

Житлова субсидія — це безповоротна адресна допомога держави малозабезпеченим сім’ям на оплату житлово-комунальних послуг, яка визначається як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання з урахуванням пільг та обов’язковим відсотком платежу.
Порядок надання населенню субсидій регулюється відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. №848.
Сім’ї працездатного віку, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 15% середньомісячного сукупного доходу від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня — 1147 грн., з 1 грудня — 1218 грн.). Сім’ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян сплачують за послуги 10% середньомісячного сукупного доходу від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня — 894 грн., з 1 грудня — 949 грн.). Крім того, 10% середньомісячного сукупного доходу сплачують за послуги сім’ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І і II групи, якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує прожиткового мінімуму (з 1 січня — 1147 грн., з грудня — 1218 грн.).
Субсидія призначається власнику (співвласнику) житла, наймачу житла у громадському державному житловому фонді, члену житлового кооперативу, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Саме цією особою має заповнюватися заява на призначення субсидії.
Субсидія надається сім’ї з урахуванням всіх зареєстрованих у даному житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
Призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу здійснюється за спрощеним механізмом, а саме: громадяни подають до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб. Громадянам, які мають інші доходи, крім пенсій і соціальної допомоги, необхідно додати довідки про дохід за останні шість місяців.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається на шість місяців, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та природного газу (електроенергії), що використовуються для індивідуального опалення, на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням.
Для призначення субсидії студентам необхідно надати до управління праці заяву, декларацію та довідки про доходи.
За додатковою інформацією, а також для попереднього запису на прийом з питання призначення всіх видів соціальної допомоги та субсидій, просимо звертатись у сектор прийому громадян (каб. №1) управління праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Ушакова, 40, або за телефоном «гарячої лінії»: 5-53-95.
О.ПОНОМАРЕНКО, в.о. начальника управління