Загубили трудову книжку, а пенсія не за горами? Вихід є!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У цьому році я маю виходити на пенсію, але загубила трудову книжку. Який вихід із даної ситуації? Яким чином я зможу підтвердити свій стаж?
Тетяна К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У минулому номері ми розглянули питання про порядок видачі дубліката трудової книжки за останнім місцем роботи та про те, якими документами можна підтвердити трудовий стаж за відсутності трудової книжки. Наразі розглянемо не менш важливі та актуальні питання.
ПІДТВЕРДЖЕННЯ ТРУДОВОГО СТАЖУ ПОКАЗАМИ СВІДКІВ
За відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання у зв’язку із воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показів не менше, як двох свідків, які б знали заявника по спільній із ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі.
У такому ж порядку показами свідків підтверджується час роботи громадян із числа національних меншин, примусово виселених із місць постійного проживання в 30-40-і роки минулого століття, а також час роботи в колгоспі до 1965 року у випадках, коли неможливо одержати документи про наявний стаж роботи, незалежно від причин відсутності необхідних документів.
За відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше, як двох свідків, які б знали заявника по спільній із ним роботі і мали документи щодо своєї роботи за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.
ОСОБЛИВОСТІ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ТРУДОВОГО СТАЖУ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПРАЦІВНИКІВ
У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.
У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер роботи, яка виконується; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.
Додатково в довідці наводяться такі відомості:

  • стосовно трактористів-машиністів підприємств сільського господарства (в тому числі колгоспів) — про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції;

  • стосовно жінок, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами на підприємствах сільського господарства (в тому числі у колгоспах) — про виконання встановлених норм обслуговування;

  • стосовно жінок, які працюють на вирощуванні, збиранні та післязбиральному обробленні тютюну, — про зайнятість на перелічених роботах протягом повного сезону.


У разі відсутності правонаступника, підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом України за погодженням з Мінсоцполітики та Мінфіном.
За відсутності трудових книжок у осіб, які працювали у громадян за договорами (домашні робітниці, няні, секретарі, друкарки, стенографістки, сторожі, садівники, шофери та ін.), час їх роботи в домашньому господарстві підтверджується довідками профспілкових організацій, за участю яких було укладено трудовий договір між наймачем і працівником, або трудовими договорами з відміткою про їх виконання.
У випадку відсутності у профспілкових організаціях відомостей про укладення договору про роботу, в окремих громадян для підтвердження стажу приймаються довідки, видані наймачем, а у разі його смерті — одним із подружжя або іншим членом сім’ї, який проживав разом із ним у даний період (крім тих родичів, які в цей час були неповнолітні), та довідки про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.
Справжність підпису особи, яка видала довідку про роботу, засвідчується в установленому порядку.
Аналогічно підтверджується і стаж роботи пастухом за трудовим договором з колективом громадян — власників худоби. У тих випадках, коли трудовий договір було укладено за участю виконкомів сільських, селищних рад, до уваги беруться видані ними довідки.
Стаж роботи громадян України за її межами підтверджується документами, легалізованими відповідно до законодавства (крім роботи на території колишнього СРСР і держав, з якими колишнім СРСР було укладено угоди про соціальне забезпечення, до укладення відповідних двосторонніх угод).
ПРАВИЛА ПІДТВЕРДЖЕННЯ ТРУДОВОГО СТАЖУ
Документи, що подаються для підтвердження трудової діяльності, повинні бути підписані посадовими особами і засвідчені печаткою.
Для підтвердження трудового стажу приймаються лише ті відомості про період роботи, які внесені в довідки на підставі документів.
Довідки, видані колгоспами при залишенні членом колгоспу роботи, а також довідки, видані в більш пізній період колгоспами, які згодом припинили свою діяльність, можуть братися до уваги й тоді, коли вони не містять підстав видачі.
У тих випадках, коли періоди роботи зараховуються до трудового стажу на підставі показів свідків, один із яких свідчить про роботу заявника за більший період, ніж інші, встановленим вважається період, який підтверджений двома або більше свідками.
Якщо ім’я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім’ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження, то факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено у судовому порядку.
У тих випадках, коли в поданому документі про стаж вказано лише роки без зазначення точних дат, за дату береться 1 липня відповідного року, а якщо не зазначено число місяця, то ним вважається 15 число відповідного місяця.