Від електронної школи — до електронного міста

Від електронної школи — до електронного міста

«Дідівські» методи роботи більше не актуальні, — вважає міський голова Володимир ЗАГРИВИЙ. Таку заяву він зробив, повернувшись із командою з Одеси, де проходив конкурс електронних проектів. Проект новоград-волинців «Від електронної школи — до електронного міста» виборов блискучу перемогу серед найсильніших команд із Києва, Львова, Івано-Франківська та інших обласних центрів. Загалом участь у конкурсі взяли 300 українських міст.
Жодне місто в Україні досі не має того, що обіцяють втілити у Новограді. Згідно з інноваційним проектом, згодом усі одинадцять місцевих шкіл будуть об’єднані у єдину електронну мережу. Таким чином 6 тисяч учнів, 10 тисяч батьків, понад 800 педагогів — усі будуть працювати на «краще майбутнє». А «електронний» контроль над учнями значно покращить успішність школярів, — переконані учасники проекту.
— У всіх навчальних закладах будуть впроваджені електронні журнали, щоденники, комп’ютерні програми психолого-педагогічного тестування дітей, — розповів Павло ЛІНЕВИЧ, завідувач інформаційно-методичного центру міського управління освіти і науки. — Батьки будуть отримувати інформацію про навчання дитини на спеціальному сайті або за допомогою смс. Проект не потребує величезних фінансових вкладень. За попередніми підрахунками, він цілком «підйомний», а згодом перейде на самофінансування.
Міський голова висловив повну підтримку інноваціям, які розпочнуться у місті вже з 2014 року. Перемога у конкурсі ідей здобула право на співфінансування проекту з боку ПРООН — 75% від вартості проекту обіцяє профінансувати міжнародна організація з підтримки муніципальних ініціатив, ще 25% — міська влада. З цього приводу міський голова сказав журналістам:
— Особисто я після участі у конкурсі та прослуханих лекцій про сучасні комп’ютерні технології, кардинально змінив погляди на життєзабезпечення міста. Відтепер робитиму акцент у роботі на електронні засоби. Бо так, «по-дідівськи», далі господарювати неможливо. Світ пішов уперед, а ми трагічно відстали від рівня Європи.
За словами мера, перемога у конкурсі відкриває перед нашим містом додаткові електронні можливості, до яких буде залучено усі галузі. Спочатку проект реалізують на базі шкіл, потім «візьмуться» за галузь ЖКГ, медицину, усі бюджетні заклади — щоб комп’ютеризувати та осучаснити їх роботу.
— Ця робота складна, — зауважив міський голова. — Повинні існувати спеціальні державні програми, чого в Україні немає. Ми змушені вигадувати щось своє, аби йти у ногу з часом. Тому інноваційні процеси йдуть у нашій державі дуже повільно, і саме влада є гальмом у їх реалізації.
Ще один висновок, зроблений міським головою, — треба поступатися місцями та посадами грамотній, креативній молоді. «Буду робити усе, щоб саме за рахунок молоді «освіжити» усі ключові позиції у владі, — відверто сказав Володимир Іванович. — Деякі кадрові зміни вже зроблено, але відбуваються вони дуже болісно. Людина, котра поступається місцем, страждає, не вітається, не відповідає на дзвінки. Мистецтво влади — зробити так, щоб кадрове оновлення відбулося дипломатично. Ми повинні готувати нову зміну. А ті, хто не буде «вписуватися» у наші спільні дії, хто не має бажання орієнтуватися на нові технології у роботі, — піде на пенсію».
Зараз спеціалісти підраховують, скільки коштуватиме Новограду ноу-хау «Від електронної школи — до електронного міста». Попереду — робота з пошуку фінансових та кадрових джерел для втілення ідеї. Начальник відділу програмно-комп’ютерного забезпечення міської ради Наталія ОЛІЙНИК закликала новоград-волинців активніше виступати з інноваційними проектами, мета яких — зробити місто кращим.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА