Внесення змін до актового запису про народження у разі визнання батьківства (материнства)

Відповідно до Правил про внесення змін до актових записів цивільного стану на підставі заяв чоловіка та жінки, які не перебувають у шлюбі, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, укладеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за встановленою формою подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Заява про визнання батьківства, яка є підставою для внесення змін, може бути подана до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про народження, або за місцем постановлення рішення суду про визнання батьківства. Підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є:

  • рішення суду про визнання батьківства (материнства);

  • заява про визнання батьківства;

  • заява матері, яка не перебуває у шлюбі, або самої повнолітньої особи щодо внесення відомостей про батька дитини, якщо вони не зазначені в актовому записі про народження, відповідно до статті 135 Сімейного кодексу.


Якщо заява про визнання батьківства після державної реєстрації не може бути подана особисто, то вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови засвідчення справжності підпису нотаріально. Повноваження представника мають грунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.
За наявності заяви матері та батька дитини про визнання батьківства в актовий запис про народження, який складено відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України, вносяться відомості про батька, змінюється по батькові дитини і на бажання батьків, змінюється її прізвище.
Якщо батьки зареєстрували шлюб після народження дитини, і при державній реєстрації шлюбу мати змінила своє прізвище, то в актовому записі про народження дитини виправляється прізвище матері, згідно з актовим записом про шлюб без складання висновку.
У разі визнання батьківства і внесення відомостей про батька дитини до актового запису про її народження, у якому є відмітка про видачу матері відповідної довідки до органів праці та соціального захисту населення для одержання допомоги, відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який вніс зміни, зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері дитини.Таке повідомлення про визнання батьківства надсилається у таких випадках, коли дитина не досягла повноліття.
А.ФЕДОРЧУК, головний спеціаліст державної реєстрації актів цивільного стану