Перебувати на свіжому повітрі — корисно

Одним із найбільш простих і доступних засобів оздоровлення і дорослих, і дітей є прогулянки на свіжому повітрі. Це тим більш цінний засіб, що він доступний щодня і абсолютно безкоштовно. На жаль, саме з цієї причини про нього забувають. Для того, щоб подвоїти користь від перебування на свіжому повітрі, візьміть із собою дітей.
А чи знаєте ви, в чому саме полягає оздоровчий ефект від такої форми організації вільного часу? Чому саме відпочинок на свіжому повітрі здатний найкращим чином забезпечити нашому організму нормальний перебіг усіх фізіологічних реакцій, а разом із цим — прекрасне самопочуття і високий рівень працездатності?
Відпочиваючи у вільний після роботи час на свіжому повітрі, ми тим самим забезпечуємо необхідне надходження кисню в наш організм. Рідко буваючи на свіжому повітрі, ми самі себе прирікаємо на кисневе голодування. Вчені довели, якщо людина більшу частину часу проводить на роботі в задушливому офісі і, навіть, під час відпочинку не покидає стін своєї квартири, то, відповідно, при зниженому надходженні кисню в організм розщеплення поживних речовин відбувається не так інтенсивно, при цьому продукти харчування гірше засвоюються, з’являється надмірна маса тіла, розвиваються процеси гнильного бродіння в кишечнику. Відпочиваючи на свіжому повітрі, ми забезпечуємо необхідну швидкість окислення основних постачальників енергії для нашого організму — вуглеводів і жирів.
При тривалому нехтуванні відпочинком на свіжому повітрі неминуче знижується працездатність людини. Справа в тому, що головний мозок вкрай чутливий до нестачі кисню, що призводить до розвитку підвищеної стомлюваності і виникнення симптомів головного болю.
Крім того, прогулюючись, ми просто змушені активно рухатися і за рахунок цього забезпечувати фізичне навантаження для різних груп м’язів нашого організму. Рухова активність сприяє підтримці м’язового тонусу, покращує кровопостачання всіх органів тіла, що забезпечує надходження кисню до всіх клітин і тканин. Дослідження, проведені в одному з інститутів Англії, свідчать, що 9-10 пройдених за тиждень кілометрів вберігають організм людини від передчасного старіння, запобігають забудькуватості та неуважності.
Тому будь-який вихід на вулицю і особливо за місто — в поле, на річку, в ліс — дуже корисний. Організм ніби омивається свіжим повітрям, поліпшується живлення всіх його клітин, органів, систем. Треба не боятися свіжого повітря, а радіти йому: воно бадьорить, відволікає від щоденних турбот і прикрих думок, омолоджує, нарешті!
Н.ГАВРИЛЮК, фтизіатр, Новоград-Волинське міськрайТМО