Півтисячі мешканців нашого міста стануть учасниками обласного звіту творчості

Півтисячі мешканців нашого міста стануть учасниками обласного звіту творчості

Навесні відбудеться творчий звіт нашого міста, який традиційно, раз на два роки, проходить у Житомирі. І хоча часу до 7 квітня ще досить, підготовка — у самому розпалі, а головний режисер звіту Ірина Панасюк говорить, що мета творчих і амбітних артистів-аматорів — показати найвищий клас.
Тим паче, що на обласному звіті наші городяни вже багато років поспіль отримують лаври переможців — з-поміж багатьох міст і районів Житомирщини. Наскільки складно утримувати першість упродовж тривалого часу і чи зможуть глядачі побачити творчі напрацювання галузі культури вдома, — про це наше інтерв’ю з режисером Іриною ПАНАСЮК.

— Почали готуватися ще з листопада, — розповіла Ірина Іванівна. — Цього року участь у звіті візьме рекордна кількість людей — близько 450! Окрім колективів, місто презентуватимуть майстри декоративно-ужиткового мистецтва, бібліотекарі з книжковими виставками тощо. Лейтмотив усіх звітів цього року — 200-та річниця від дня народження Тараса Шевченка. Прагнемо, щоб виступи були не схожими на виступи інших, тому відвідуємо звіти інших міст і районів, вносимо корективи, вчимося. Зараз триває робота з виготовлення друкованої продукції про наше місто. Готуємо приємні сюрпризи для глядачів уже на вході до зали. До речі, 2 грудня ми їздили підтримувати колег із нашого району. Треба сказати, що їхній звіт нашій делегації дуже сподобався.
— Зараз модно «брати» глядача не лише якістю, а й кількістю виконавців. Видовищність виступу — одна з першочергових умов успіху. Згодні із цим?
— Саме тому усі номери готуємо масові — коли на сцені одночасно знаходитимуться 30-50 виконавців. Це досить складно, потребує значних затрат, належної постановки номерів. Сподіваємося, що вдасться втілити нашу мрію про групу музичного супроводу з 12 музичних інструментів (формуємо її з викладачів Школи мистецтв), адже один баян на сцені — це вже вчорашній день. Наше завдання — вразити не лише глядача, а й професійне журі, у складі якого народні та заслужені артисти. Вони відбиратимуть кращі номери для заключного звіту усіх областей у жовтні — на всеукраїнському концерті у столичному Палаці «Україна».
— А хто із наших місцевих колективів уже мав таку непересічну можливість?
— Приємно відзначити, що це — зразковий ансамбль бального танцю «Грація», народне тріо «Віра» та народний дитячий фольклорний ансамбль «Ордана». До речі, журі найчастіше обирає для фінального звіту професійні колективи, тож потрапити до числа тих, хто виступатиме на головній сцені країни, — велика честь.
— Чи зможуть побачити звіт новоград-волинці?
— Так, адже ми плануємо прозвітувати вдома 9 березня, у день народження Кобзаря. Цікаво, що в обласному академічному драмтеатрі усі звіти проходять з аншлагами. Тож непокоїмося: а що ж буде, коли звітуватиме Новоград? Адже нас традиційно приїздять підтримати дуже багато земляків. Це свідчить про те, що люди скучили за «живими» виступами без фонограм, справжнім народним мистецтвом. Ми ж готуємо абсолютно різні за жанрами номери.
— Грунтовна підготовка, зрозуміло, потребує значних бюджетних вливань. Скільки коштуватиме звіт цього року?
— Минулого разу участь у обласному звіті коштувала близько 30 тисяч. Цьогорічний кошторис зараз підбивається, але, з огляду на збільшену кількість учасників, обійдеться у не меншу суму. Маємо підтримку з боку міського голови та його команди. Потрібно забезпечити оформлення сцени, декорації, дошити для учасників костюми тощо. Лише на транспортування майже 500 учасників доведеться орендувати понад десяток автобусів. А загалом підготовка до звіту — це потужний творчий стимул для учасників.
— Вже відомий остаточний перелік учасників?
— До цього підходимо дуже ретельно і до сьогодні відбираємо учасників, висуваючи перед ними принципові вимоги. Ось чому ми запланували попередній звіт вдома, у якості генеральної репетиції. Хто з учасників «не спрацює» і «не впишеться» у сценарій, той буде позбавлений можливості презентувати Новоград на обласній сцені.
— Що ж, редакція «Звягеля» щиро зичить учасникам звіту великої наснаги у підготовці та вдалого виступу!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК