Важка хвороба прогресує

4 ЛЮТОГО — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ
Кожного року Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає 4 лютого Всесвітній день боротьби з раком. На превеликий жаль, онкологічна ситуація невтішна як у високо-розвинутих країнах, так і в Україні. Не виключенням є і Житомирщина. Так, за минулий ріку у Новоград-Волинському районі виявлено 274 нових випадки хворих на онкологію, в т.ч. 4 дітей, з них місто — 168, село — 106.
У 2013 році зменшилась кількість населення, яка звертається вперше за медичною допомогою, зменшилась кількість населення, яка проходить щорічні профогляди із 18,5% до 15,7%. Це значним чином впливає на раннє виявлення та діагностику ракових захворювань. За минулий рік значно виросла питома вага захворювань на рак: молочної залози — 32 випадки, шкіри — 30 випадків, яйників — 23 випадки,шлунку — 19 випадків, легенів — 16 випадків, зріс рівень захворюваності на рак на 20 випадків (з 254 до 274) хворих.
Не секрет, що на ріст онкопатологій впливає навколишнє середовище, характер харчування (їжа, яку ми споживаємо, не завжди відповідає санітарним нормам), соціальний стан, низька онкопатологічна обізнаність населення. Щорічно лікарі звертаються до населення з проханням проходити профогляди, своєчасно звертатись за меддопомогою при появі будь-яких симптомів.
Оскільки мова йде про найбільш поширені форми раку, такі як, рак шкіри, молочної залози та прямої кишки, необхідно звернути увагу на ознаки передпухлинних станів. Симптомами передпухлинних станів шкіри є поява поодиноких темно-червоного кольору гладких шорсткуватих бляшок, поява на тілі плям темно-сірого кольору з шорсткуватою поверхнею, що лущиться, шкірного рогу, себорейних бородавок, папілом, пігментних невусів, хронічних запальних процесів шкіри — трофічні виразки, рубці, норецеві ходи.
Що стосується молочних залоз, то це поява поодинокого вузла, збільшення однієї із молочних залоз в об’ємі, виділення із соска секрету різного характеру, біль в молочних залозах, незалежно від менструального циклу, поява щільних дископодібних утворів без чітких контурів, наявність болючих округлої форми утворень, так званих, кіст. Це може спостерігатись й у молодому віці. Відносно прямої кишки — це поява поліпів, які можна виявити при обстеженні під час профоглядів, кров’янисто-слизових виділень із відхідника, прямокишкових кровотеч, тріщин відхідника, що довго не загоюються, а також поява проносів зі слизом, кров’ю, гноєм.
Люди хворіють на різні недуги, часто не звертаючись у медичні заклади, дехто соромиться, дехто нехтує проходження профоглядів, а це інколи призводить до небажаних наслідків. Звертаючись до читачів, наголошую, що з метою раннього виявлення клінічних ознак захворювань, своєчасного направлення на лікування важливу роль відіграє проходження профоглядів: це і щорічна флюорографія, огляд у жіночій консультації, огляд у чоловічому оглядовому кабінеті та додаткові методи дослідження. Не можна нехтувати медичними профілактичними оглядами, адже своєчасність — це запорука вашого здоров’я.
Ю.МОВЧАН, лікар-онкохірург Новоград-Волинського міськрайТМО