Коли ДАІ має право стягнути штраф у подвійному розмірі?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно я перевищив швидкість, і мене зупинив працівник ДАІ, який склав протокол про адміністративне правопорушення. При цьому він мене попередив, що у випадку, якщо я не сплачу штраф протягом 15 днів, то я повинен буду сплатити його в подвійному розмірі. Чи це дійсно так, та чи правомірні дії інспектора в цьому випадку?
Анатолій І., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У даному випадку дії працівника ДАІ є абсолютно правовірними. Так, відповідно до ст.307 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), штраф має бути сплачений порушником не пізніш, як через 15 днів із дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або внесення на неї подання прокурора такої постанови, — не пізніш, як через 15 днів із дня повідомлення про залишення скарги або подання без задоволення.
Тобто, якщо постанова про накладення штрафу не оскаржується, то штраф підлягає сплаті протягом 15 днів. У випадку незгоди з діями працівників ДАІ та оскарження постанови у судовому порядку, штраф підлягає сплаті протягом 15 днів із моменту винесення рішення суду. І, звісно, якщо суд визнає дії працівників ДАІ неправомірними та скасує постанову про накладення штрафу, то штраф платити не потрібно.
У разі відсутності самостійного заробітку в осіб віком від 16 до 18 років, які вчинили адміністративне правопорушення, штраф стягується з батьків або осіб, які їх замінюють.
Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України за винятком штрафу, що стягується на місці вчинення правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України.
Згідно зі ст.308 КУпАП, у разі несплати правопорушником штрафу у п’ятнадцятиденний термін з моменту вручення постанови або з моменту винесення рішення суду, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.
У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:


  • подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті КУпАП та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

  • витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.


ПОРЯДОК СПЛАТИ ШТРАФУ
Для сплати штрафу необхідно звернутися до будь-якого банку. При цьому необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу, індивідуальний ідентифікаційний номер платника податку, екземпляр протоколу про адміністративне правопорушення.
Якщо раніше квитанції про сплату штрафу необхідно було заносити до підрозділу ДАІ, де робилась відповідна відмітка про це, то з 16 липня 2013 року вступив у силу Наказ МВС України №606 «Про вдосконалення процедури сплати штрафів за порушення Правил дорожнього руху та застосування механізму автоматичного заліку таких штрафів під час отримання коштів». Даним наказом була затверджена відповідна Інструкція, згідно з якою відбуватиметься завантаження до автоматизованої системи «Управління фінансами МВС України» виписок про сплачені штрафи за порушення ПДР, отриманих у територіальних органах Державної казначейської служби України.
Завантаження інформації про сплачені штрафи за порушення Правил дорожнього руху відбувається щоденно, до 14.00, відповідним працівником підрозділу Державтоінспекції засобами програмного забезпечення до автоматизованої системи.
Таким чином, дана процедура дійсно полегшить життя водіїв, оскільки відпаде необхідність у наданні копій квитанцій про сплату штрафів до підрозділів ДАІ, а інформація про сплату штрафу буде автоматично передана.