Діляться новинками з бісеру… по скайпу!

Діляться новинками з бісеру… по скайпу!

Про таких жінок кажуть, що вони — сонячні люди. І справді: варто сестрам усміхнутися, — і на душі ніби світліше. Тим паче, що своїми сонячними посмішками Марія Довганюк і Антоніна Охман надзвичайно схожі. Усі народні умільці кажуть: коли люди з такою позитивною енергетикою майструють свої вироби, то їх цінність автоматично подвоюється. Бо виріб, зроблений добрими руками, містить у собі такі ж добрі емоції.
Ми з колегою побачили усміхнених майстринь із бісерними виробами на центральному ринку «Урожай». Найперше вони «кинулися» нам в очі тому, що на ринку зазвичай продають товари масового вжитку, а тут — експозиція для душі. Власноруч зроблені квіти і дерева з бісеру сестри вирішили винести на продаж напередодні 8 Березня. Як кажуть, на допомогу чоловікам — щоб, бідолашні, збиваючись із ніг у пошуках подарунків, мали шанс на «порятунок». До того ж, подарувати живу квітку — то одне, а з бісеру — зовсім інше, адже нагадування про того, хто подарував вам це, «не зав’януть» на другий же день.
— Це заняття — для душі, — усміхаючись, розповіла Марія Довганюк. — Я все життя працювала касиром і з творчістю нічого спільного не мала. А коли повернулася у Новоград з російського Норильська, а згодом пішла на пенсію, то вподобала собі це заняття. Сестра, хоч і працює досі фармацевтом, після роботи теж любить займатися бісероплетінням — це нас обох захопило.
Обидві мешкають у Ново­гра­ді, кожна майструє вироби у себе вдома, а коли у колекції з’являється новинка, — поспішають похвалитися: вмикають скайп і діляться секретами «виробництва».
Дивлячись на них, розумієш: коли у людини є бажання, то навчитися можна всьому, незалежно від віку. Сестрам Марії та Антоніні — 62 та 57 років відповідно — але цікаве заняття «для душі» робить їх мо­лод­шими. Вони навчилися бісероплетінню з Інтернету, звідти ж черпають ідеї для творчості. А коли ідею вдається реалізувати, то задоволення, кажуть, неймовірне.
Хоч були часи на початку, коли натруджені руки сильно боліли — бо ж доводиться нанизувати бісер на дріт, перекручувати його, застосовуючи силу. Довге сидіння за роботою позначалося також на очах та спині. Втім, результат щоразу змушує забувати про витрачені зусилля. Як кажуть, знайди собі улюблене заняття — тоді не матимеш жодного робочого дня у житті!
P.S. Нагадуємо вам, шановні читачі, що ви також можете поділитися з нами історіями про свої цікаві захоплення та хобі. Станьте героями наших наступних публікацій!
Юлія КЛИМЧУК