Народна самооборона: «Нам потрібні активні люди, щоб завтра ми прокинулися у новому місті!»

Народна самооборона: «Нам потрібні активні люди, щоб завтра ми прокинулися у новому місті!»

Військовий намет із надписом «Самооборона» біля Будинку рад — один із місцевих атрибутів складних нинішніх подій в Україні. Як пояснюють активісти загону, їхнє завдання — це «захист революції гідності та встановлення реального народовладдя». Після того, як увага з подій на Майдані різко перемістилася на події у Криму, змінилися акценти у роботі й самооборонців. Про це та інше розповів голова громадської організації «Новоград-волинський майдан», депутат міської ради Василь ОСТАПЧУК:
— Василю Івановичу, що входить у коло діяльності загону місцевої самооборони?
— Ми створили штаб і залучили близько двох сотень людей до роботи — встановили цілодобове чергування, налагодили співпрацю з правоохоронцями. Організовуємо спільне патрулювання вулиць міста з міліцією, започаткували контроль та надання допомоги працівникам ДАІ. Провели польові заняття для самооборонців, надаємо допомогу військовослужбовцям, а також військкомату — з оповіщення військовозобов’язаних. Беремо участь у контролі над використанням коштів, що надходять для допомоги частинам гарнізону, сформували комітети для контролю над органами влади.
— Власне, щодо контролю. Намет самооборони невипадково розташований поруч із Будинком рад — він нагадує очільникам міста і району, що народ їх контролює. Як реагують на це ваші «сусіди»?
— Якби не цей намет, то адмінбудівля під час заворушень була би пошкоджена, як у багатьох інших містах. Якби вчасно не самоорганізувалися, то місто було би пошматоване — народ був розрізнений, а реального захисту не мав. Міліція була деморалізована, правоохоронці виходили на вулицю у цивільному, доводилося змушувати їх працювати. Є люди, котрі й сьогодні проти цього намету у центрі міста, оскільки тут будь-якому посадовцю можуть сказати те, що про нього думає народ.
— Але у лавах само­оборонців, як засвідчили конкретні випадки, теж є люди, котрі дискредитують інших. Як із цим боретеся?
— До нас приходять насамперед активні, котрі мають бажання співпрацювати. Разом із тим, якщо хтось володіє компрометуючою інформацією щодо того чи іншого члена самооборони, — готові вислухати і вжити відповідних заходів. Головне, щоб люди не говорили по кутках, якщо хочуть бути почутими.
— Люстрація влади — одна з першочергових умов змін, які відстоювали українці на майданах. Що зроблено у цьому напрямку у місті?
— Найперше було висловлено недовіру від імені громади прокурору, начальнику міліції, податкової тощо. Нагадаю, що після подій 19-20 лютого у Києві, офіційну заяву з цього приводу зробив міський голова. У штабі самооборони триває робота зі збору інформації для люстрації чиновників.
— Але є чимало випадків, у тому числі — у нашому місті, коли із займаних посад уходять з великим «скрипом»…
— Якщо люди висловили недовіру посадовцю, то він має піти, не маючи морального права працювати, — так живуть у всьому світі. Якщо кожному доводити, де саме він вкрав, то треба створити 180 слідчих комісій і розслідувати по кожній особі. У більшості справ міліція, суд, податкова — пов’язані. Підприємці давно розповідають про хабарі, які від них вимагали у відповідних інстанціях, але багато хто досі боїться заявляти відкрито про ці речі.
— Чому серед новоприз­наченців продовжують траплятися хабарники та злодії?
— Кадровий резерв — застарілий, змінити його не так просто. Належить пройти ще не один етап, поки це явище буде усунуте. Всі кандидатури відтепер ретельно узгоджуватимуться. Перш, ніж це відбудеться у районній чи міській раді, кожна кандидатура має пройти схвалення на рівні громади. Це — найважчий етап, адже люди пам’ятають усе. Раніше призначення відбувалися «зверху», і ніхто людей не питав. Громада більше не повинна цього терпіти. Якщо це не передбачено законом, то слід змінювати закони. Ніхто не планував раніше нормальної країни, тому буде боляче і неприємно, але це все одно для нас шанс вирватися.
— Вашу кандидатуру на посаду голови РДА громада підтримала на місцевому майдані. У разі підтримки з боку влади, якими будуть ваші дії?
— Серед першочергових — розгляд кандидатур на посади керівників міліції, прокуратури, податкової. Із ними підемо на обговорення до людей, потім — на сесію. Особливо ми — проти «парашутистів», яких закидають з інших областей — такі люди легко «здають» громаду. Бо коли ти місцевий, то знаєш, що від твоєї репутації залежить доля близьких.
— У вас достатній кадровий резерв?
— Продовжуємо над цим працювати, кожен має змогу запропонувати ту чи іншу людину. Тим, хто добре зарекомендував себе перед громадою, немає чого боятися. На жаль, люди пасивні у цьому, а треба діяти, щоб потім не закидали, що знову хабарники і злодії на посадах! На майдан, коли приймаються рішення, приходять 150-200 чоловік. Пам’ятайте, що усе вирішує активна частина.
— Багато проблем під час мобілізації вийшло «наверх». Чим у цьому плані займається самооборона?
— Зараз працюємо над реальною самообороною міста. Ми пробували відбиватися «дулями» від «Беркуту», у нас нічого не вийшло. Тим паче, що чоловічого населення у місті меншатиме, і хто захищатиме місто — про це самооборона думає. Мобілізація — це добра «встряска» для українців, бо країну треба будувати всерйоз. У першу чергу, нам потрібні активні люди, інтелігенція з освітою. Щоб відбулися якісні зміни, і завтра ми прокинулися у новому місті!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Іллі СІМЧУКА