Надання правової допомоги відділом ДРАЦС у разі витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з іноземних держав

Відповідно до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, підписаної членами Співдружності Незалежних Держав 22.01.1993 року у Мінську, та протоколу до неї від 29.03.1997 року, громадяни кожної з Договірних Сторін (іноземних країн), а також особи, що проживають на її території, користуються на територіях всіх інших держав Договірних Сторін таким же правовим захистом, як і власні громадяни цієї Договірної Сторони. Громадяни, а також інші особи, які проживають на її території, мають право вільно і безперешкодно звертатися до суду, прокуратури й інших установ, до компетенції яких відносяться цивільні, сімейні і кримінальні справи (далі — установи юстиції), можуть виступати в них, подавати клопотання, пред’являти позови і здійснювати інші процесуальні дії на тих же умовах, що і громадяни цієї Договірної Сторони.
Установи юстиції Договірних Сторін надають правову допомогу у цивільних, сімейних і кримінальних справах відповідно до положень Конвенції.
Договірні Сторони надають один одному правову допомогу шляхом виконання процесуальних і інших дій, передбачених законодавством запитуваної Договірної Сторони, зокрема складання і пересилання документів щодо реєстрації актів цивільного стану. У дорученні про надання правової допомоги повинно бути зазначено:

  1. найменування запитуваної установи;

  2. найменування запитуючої установи;

  3. зміст доручення, а також інші відомості, необхідні для його виконання;


Доручення повинно бути підписане і скріплене гербовою печаткою запитуючої установи. При виконанні доручення про надання правової допомоги запитувана установа застосовує законодавство своєї країни.
Якщо правова допомога не могла бути зроблена, вона одночасно повідомляє про обставини, що перешкоджають виконанню доручення, і повертає документи запитуючій установі.
Для оформлення запиту про надання правової допомоги щодо витребування повторних документів або довідок про реєстрацію актів цивільного стану потрібно звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання, пред’явивши паспорт, а при необхідності документи, що підтверджують родинні відносини.
Свідоцтва, копії актових записів, витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, архівні довідки Державного архіву Житомирської області пересилаються разом з неофіційним перекладом через відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Житомирської області.
Всі прохання та документи про надання правової допомоги направляються до відділу ДРАЦС реєстраційної служби Головного управління юстиції у Житомирській області для подальшої пересилки до центрального органу — Міністерства юстиції України через Департамент у справах цивільного стану громадян Державної реєстраційної служби України та до компетентних органів ДРАЦС.
О.ТЮРІКОВА, спеціаліст 1-ої категорії відділу ДРАЦС по місту Новограду-Волинському реєстраційної служби Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції