Невдовзі зростуть тарифи на опалення та інші комунальні послуги

ВЛАДА ОБІЦЯЄ ПОЛЕГШИТИ ФІНАНСОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА НАЙБІЛЬШ НЕЗАХИЩЕНІ ВЕРСТВИ НАСЕЛЕННЯ
Цими днями міський голова Володимир Загривий провів нараду з керівниками комунальних підприємств та ОСББ міста щодо питання можливого введення надзвичайної ситуації в паливно-енергетичному комплексі, яку планує запровадити в Україні Уряд, та питання підготовки житлово-комунальної галузі до роботи в осінньо-зимовий період в умовах вимушеної економії.
Значна увага була приділена питанню тарифної політики. Перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги є об’єктивною необхідністю, оскільки зумовлений, у першу чергу, зростанням цін на матеріально-технічні ресурси, тобто подорожчанням головних складових тарифу.
З метою приведення тарифів до розміру економічно обгрунтованих витрат на послуги, наразі підвищено тарифи на газ, електроенергію та вивезення твердих побутових відходів. Уряд планує підняти тарифи на опалення, що зумовлено підняттям цін на природний газ. Також на сьогодні постало питання коригування тарифу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для ОСББ міста.
Українська влада обіцяє полегшити перехід до підвищених цін і тарифів на комунальні послуги для українців шляхом запровадження різноманітних соціальних допомог та виплат. Як повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення Лариса Шутова, для підтримки незахищених верств населення з 1 липня набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою передбачено запровадження нового виду допомоги на оплату комунальних послуг — компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Отримання компенсації залежить від доходу кожної окремої сім’ї. Якщо такий дохід нижче прожиткового мінімуму, то її члени мають право на зазначену компенсацію.
Для призначення компенсації особа, яка зареєстрована у житловому приміщені, звертається із заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації і надає довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, а також довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги), та пред’являє паспорт.
Компенсація надаватиметься з місяця звернення громадянина до управління соціального захисту до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Якщо звернення за наданням компенсації надійшло протягом трьох місяців із дня набрання чинності постанови, то за бажанням заявника компенсація може бути призначена з травня 2014 року.
Також на засіданні було розглянуто земельні питання, а саме щодо виділення земельних ділянок, що використовуються та обслуговуються об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків міста. Як повідомила директор міського земельно-кадастрового бюро Олена Поліщук, наразі для 7 ОСББ міста оформлено документацію на виділення таких ділянок. Після проведення чергової сесії міської ради відповідна документація буде оформлена для ще 5 ОСББ.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради