Не впевнені у своїх силах — залишайтесь на березі!

З метою попередження трагедій, Новоград-Волинський міськрайвідділ ДСНС у Житомирській області звертається до жителів міста і району з проханням дотримуватись правил поведінки на воді. У першу чергу, це стосується батьків: не залишайте дітей поблизу води без нагляду. Якщо вони не вміють плавати, то не дозволяйте їм заходити у воду глибше, ніж по пояс, плавати на надувних матрацах або камерах.
Трагічно закінчується і пірнання з плотів, човнів, пристаней та інших плавучих засобів, а також урвищ. Жодна служба не в змозі забезпечити рятувальником кожного відпочиваючого, особливо за умов зверхнього ставлення до порад.
Тому цінуйте власне життя та бережіть здоров’я своїх дітей і не нехтуйте застереженнями.
Зокрема, не плавайте наодинці, якщо не впевнені в своїх силах, уникайте воду зі швидкою течією.
Найсприятливішою для купання є сонячна і безвітряна погода, коли температура повітря сягає 22 градусів тепла, а води — 18. Після тривалого перебування на сонці не варто пірнати у воду з розбігу, бо різка зміна температури може призвести до судоми кінцівок. Найнебезпечніший ворог відпочиваючих — алкоголь. Під його впливом людина втрачає самоконтроль.
Слід зазначити, що у визначених і обладнаних місцях масового відпочинку населення, де працюють рятувальні служби та сезонні рятувальні пости, трагедії трапляються набагато рідше.
Тож, нехай ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне — безпечним!
Р.РУДЮК, фахівець (з оперативного реагування) 10 державної пожежно-рятувальної частини, лейтенант служби цивільного захисту