ВЛАДА РОЗРАХОВУЄ НА ПОЛЬСЬКІ ІНВЕСТИЦІЇ

ВЛАДА РОЗРАХОВУЄ НА ПОЛЬСЬКІ ІНВЕСТИЦІЇ

Минулого тижня міський голова Володимир Загривий відвідав із офіційним візитом Польщу, де провів перемовини з потенційними інвесторами. Делегація, до якої, крім мера, увійшли депутат обласної ради Василь Борис, депутат міської ради Сергій Усенко і представник районної влади Людмила Вольська, побувала у місті Белхатув (крупному центрі гірничо-видобувної промисловості в Лодзинському воєводстві) та у містечку Пясочне Мазовецького воєводства. В результаті було підписано два протоколи намірів про співпрацю між Новоградом-Волинським і найбагатшими адміністративно-територіальними одиницями Польщі.
— Ці протоколи, які найближчим часом будуть схвалені на сесії міської ради, створюють можливості для розвитку контактів, налагодження співпраці між нашими й польськими фізичними і юридичними особами, дозволять обмінюватись досвідом і делегаціями, — розповів про головні підсумки поїздки Володимир Загривий. — Ми представили на розгляд польських інвесторів, керівників адміністративно-територіальних одиниць наші інвестиційні проекти і пропозиції. Ті, що стосуються як міста, так і району.
Серед конкретних прикладів, які привів міський голова, — можливість будівництва в місті офісно-торговельних, готельних об’єктів, багатоповерхових житлових будинків, дитячого розважального центру з ігровими залами. Обговорювалася участь поляків у створенні в Новограді-Волинському історико-краєзнавчого комплексу.
Всього — близько трьох десятків, як наголошує мер, конкретних пропозицій — на вибір. Звісно, що серед них фігурують і ті підприємства, що нині, як повітря, потребують щедрого інвестора. Зокрема, сільмаш і пивзавод: «Одна польська броварня зацікавилася нашим пивзаводом, розпочали відповідні підрахунки. З нашого боку потребується сприяння».
— Українці, вкладаючи кошти, здебільшого очікують миттєвої вигоди. Так не буває, — відповідає Володимир Загривий на питання, чому влада прагне співпраці саме з іноземними інвесторами і менше розраховує на капіталовкладення від своїх, вітчизняних бізнесменів. — Якщо хочемо йти вперед, то не треба боятися. Треба в чомусь поступатися, — зауважує міський голова.
Що саме має цим на увазі, Володимир Іванович пояснює на прикладі приміщення, що кілька років тому було виділене під історико-краєзнавчий музей. Демонструючи фотографію занедбаної триповерхової будівлі — колишньої в’язниці, — Загривий розповідає, як можна реалізувати взаємовигідний проект. Приміром, щоб на першому поверсі, залучивши кошти, облаштувати музейні кімнати, на інших — офісні приміщення. «З їхніми можливостями ми зможемо «підтягнути» наші потреби», — сподівається міський голова.
Невдовзі у Новограді-Волинському відбудеться Перший регіональний інвестиційний форум. Очікується, що участь у ньому візьмуть близько сотні вітчизняних та іноземних інвесторів і представників державних органів влади. Мають приїхати польські, білоруські, російські партнери, на подальшу співпрацю з якими у владі покладають великі надії. Зокрема, із візитом-відповіддю прибудуть гості з Белхатува й Пясочного.
— Помітно, що іноземці відчувають побоювання стосовно українського законодавства. Доводилося їх завіряти, навіть під особисті гарантії. Тож, рано чи пізно ці домовленості спрацюють, — переконаний Володимир Загривий, котрий від моменту його обрання на посаду міського голови, з метою обміну досвідом та пошуку інвесторів, відвідав уже три країни.
Олег БРЮХАНОВ