СТАРТУВАЛИ ЖНИВА-2011

СТАРТУВАЛИ ЖНИВА-2011

6 липня на Новоград-Во­линщині розпочалися жнива. З цього приводу наша наступна розмова з начальником управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, кандидатом сільськогос­подарських наук, Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, нарешті стартували жнива — яким був цей старт для аграріїв Новоград-Волинщини?
— Розпочалися жнива в Новоград-Волинському районі зі збирання ячменю в деяких підприємствах, а саме — ЗВК «Новоград-Волинський», село Івашківка та СТОВ «Агросоюз», село Орепи. Дані сільськогосподарські підприємства посіяли ячменю не так багато — від 50 до 70 гектарів. Але ужинок досить значний. Хочу сказати про те, що в «Агросоюзі» він складає більше 50 центнерів із гектара, а в ЗВК — за 30 центнерів із гектара.
Дана культура дає можли­вість аграріям побачити всі слабкі сторони в організації жнив.
Паралельно з тим збирався на території нашого району озимий ріпак, якого посіяно було 780 гектарів. Чотири сільськогосподарські підприємства у нас займалися посівом озимого ріпаку, і маємо досить пристойні ужинки цієї культури. Так, приватне підприємство «Граніт», що в Токареві, уже намолотило 820 тонн ріпаку при урожайності 37 центнерів із гектара. СТОВ «Агросоюз» намолотив 772 тонни, при урожайності 30 центнерів із гектара.
— Наскільки вигідно було цього року займатися вирощуванням ріпаку?
— Хотілося б відзначити, що ціна на озимий ріпак у цьому році висока — від 4800 гривень до 5000 гривень. Тож зрозуміло, що дана культура суттєво підтримає економіку і надасть фінансовий потік для проведення всіх інших жнив.
— Пшениця вже достигла на полях?
— Так, один за одним сільськогосподарські підприємства вступили в жнива і почали обмолот озимої пшениці, яка достигає відразу за озимим ячменем. Тож ряд сільськогосподарських підприємств почали її обмолот. Так, СТОВ імені Богдана Хмельницького (Повчине) при урожайності 33 центнери з гектара зібрав і обмолотив 128 гектарів озимої пшениці.
З наших потужних сільськогос­подарських підприємств слід відзначити ПСП «Граніт», село Токарів, де обмолочено пшениці на площах 360 гектарів при урожайності 45 центнерів із гектара, СТОВ «Птахівник», де урожайність складає 50 центнерів із гектара і СТОВ «Агросоюз», де на площі 142 гектари урожайність — 55 центнерів із гектара. Найбільшу площу обмолочено у ЗВК «Новоград-Волинський», село Івашківка, оскільки вони почали збирання зернових ще з найранішої культури — озимого ячменю — і на цьому підприємстві, при урожайності 33 центнери з гектара, вже зібрано 38% зернових, тоді як по району — 23%.
Сільськогосподарські під­приємства приступили до реалізації продовольчого зерна через форвардні контракти, які були укладені до того, і через ці договори профінансовані 10 господарств на комплекс весняно-польових робіт. Аграрний фонд обіцяє дозакупити все продовольче зерно, яке у нас виросло в сільськогосподарських підприємствах.
Слід відзначити, що Аграрному фонду були поставлені великі завдання — укласти договори на закупівлю півтора мільйона тонн жита. Але, на превеликий жаль, закуплено по договорах всього 620 тисяч тонн. Це означає те, що Житомирщина, і, зокрема, Новоград-Волинщина дасть суттєвий відсоток виконання плану закупівлі в аграрний фонд.
— Руслане Миколайовичу, загадувати, звичайно, справа невдячна, тим більше — в сільському господарстві, але все ж таки — на яку приблизно середню урожайність цього року можна очікувати на полях Новоград-Волинщини?
— Якщо коментувати урожайність зернових плюс-мінус до минулого року, то слід відзначити, що озимі культури дають принаймні сьогодні вищий результат, як торік — десь відповідно на 12-15%. Це дуже радує, бо продовольча безпека повинна бути і в районі, і в нашій області.
Основне, щоб нам стихія не завадила — градобій або сильні заливні дощі. Урожай сьогодні на полях вирощений непоганий — це стосується як озимих зернових культур, так і пізніх ярих, тобто — це кукурудза, соя, яка в гарному доглянутому стані, і ми сподіваємося, що в цьому році урожайність зернових культур на круг з ярими ранніми, пізніми і озимими культурами буде дещо вище як торік. Ми плануємо, згідно з планом соціально-економічного розвитку, зібрати 86 тисяч тонн зернових культур, і, я думаю, що нам під силу по всіх формах господарювання зібрати таку кількість.
Є низка підприємств, які роблять посів зернових культур на прогнозовану урожайність, тобто, якщо СТОВ «Птахівник» заклав урожайність по сухому зерну кукурудзи по
100 центнерів із гектара, то вони його і виконають. Оскільки окремі підприємства уже включилися в посів і догляд кукурудзи на зерно, то вони, я думаю, також її виростять не менше як 80-90 центнерів із гектара.
Ми маємо курс тримати на флагманів, які знаходяться в токарівській зоні — саме вони дають нам переважну кількість зерна. Принаймні щодо кукурудзи на зерно, то ми сподіваємося, що вони отримають порядку 30 тисяч тонн — і це, як на мене, буде виконано.
По продовольчому зерну, тобто (пшениця і жито), валовий збір має скласти біля 38 тисяч тонн. Річна планова потреба міста і району складає 14 тисяч тонн, і я думаю, якщо ми таку цифру задекларували, то продовольча безпека нашого регіону буде забезпечена.
— Руслане Миколайовичу, а яка ситуація в цьому році з пальним — чи будуть якісь пільги для сільського товаровиробника?
— На превеликий жаль, сподіватися на пільгове пальне і на пільгові ціни нам не доводиться. Хочу сказати, що управлінням агропромислового розвитку проводиться моніторинг цін на паливно-мастильні матеріали, зокрема, на дизельне пальне. Хочу нагадати, що якщо півтора-два місяці тому, коли починалася косовиця, ціна була 8.50 грн. за літр дизельного пального, то нині — 8.75-8.80 грн.
оптова ціна. Це говорить про те, що знову ж таки йде спекуляція або нагнітання цін на фоні потреби сільського господарства у паливно-мастильних матеріалах.
— Чи помітно змінилися закупівельні ціни на зерно, порівняно з минулорічними?
— На озимий ріпак ціна дещо виросла, але слід мати на увазі ріст цін на паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива, засоби захисту рослин. Цього року затрати на вирощування культур зросли. А щодо закупівлі продовольчого зерна, то зараз, звичайно, ціни не такі, які б мали бути. Я більш як переконаний, що за місяць-півтора вони зростуть.
Великі у нас сподівання і надії на Аграрний фонд, бо, як я вже говорив, 10 наших господарств уклали з ним угоди — і вони будуть у виграші. Через те, що вони отримали від АФ аванс і тепер продадуть йому зерно за сталими цінами. Надійшов наказ Міністерства аграрної політики про те, що пшениця 3 класу коштуватиме 1635 гривень, жито —
1702 гривень (другий клас, продовольче) і пшениця 4 класу — 1560 гривень за тонну. Цікавився я закупівельними цінами, які склалися на сьогодні, — і вони надзвичайно низькі. До прикладу, за пшеницю третього класу пропонують 1400 гривень за тонну. По житу ціна ще не склалася, бо його обмолот наразі не проводиться.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА